Volledig scherm
In het gemeentehuis in Zevenbergen werken vier mensen met een beperking. De bedoeling is dat dat er in 2019 tien zijn. © PETER VAN TRIJEN

Op naar de 10 mensen met een beperking die werken in het gemeentehuis in Zevenbergen

ZEVENBERGEN - Dit jaar hebben vier mensen met een beperking en woonachtig in de gemeente Moerdijk een betaalde baan gekregen in het gemeentehuis in Zevenbergen. 

Dat zijn er vier tot zes minder dan de in februari uitgesproken ambitie van de gemeenteraad, maar toch is wethouder Thomas Zwiers tevreden. ,,Ik verwacht dat we in 2019 op tien uitkomen.”

Vertraging

De reden van de vertraging was het gegeven dat er niet voldoende kandidaten gevonden konden worden die voldeden aan alle drie de vastgestelde voorwaarden en waar we een goede match met de werkzaamheden konden vinden. ,,De gestelde regels bleken te strak', aldus Zwiers. Daarom besloot het college een maand geleden om de voorwaarde ‘kandidaat heeft een uitkering in het kader van de participatie-wet te laten vallen als harde eis voor deelname aan het project banen-afspraak. De voorwaarden dat de kandidaat woont in de gemeente Moerdijk en geregistreerd is in het doelgroepregister, blijven bestaan.

Quote

Het is heel makkelijk om te zeggen: we nemen tien mensen aan, maar je moet een goede match weten te maken

Thomas Zwiers, wethouder gemeente Moerdijk

Het proces verloopt heel weloverwogen, zegt Zwiers. ,,Het is heel makkelijk om te zeggen: we nemen tien mensen aan, maar het is van groot belang dat je een goede match weet te maken en dat we een goed beeld krijgen van wat ze vooral wel, maar ook niet kunnen. Op grond daarvan wordt gekeken hoe ze kunnen passen in onze organisatie."

Kruiwagen

De vier aangenomen krachten hebben een contract van maximaal een jaar. Dat kan met nog een jaar verlengd worden. Zwiers:  ,,Het is bedoeld als een kruiwagen naar een vaste werkplek. Tijdens de werkzaamheden gaan we gezamenlijk de arbeidsmarkt verder verkennen. Maar er is ook een mogelijkheid dat ze binnen  de gemeente blijven werken, als het van beide kanten klikt en er voldoende werk is."

Inspirerend

Kwartiermaker René van Liesdonk vindt het proces ‘hartstikke inspirerend’. ,,We slaan heel zorgvuldig een brug tussen wat ze wel en niet kunnen. Zo werkt er nu iemand met een vorm van autisme op de repro-afdeling, waar veel precisie bij nodig is. Hij is daar helemaal op zijn plek.” 

Ambitie

Dat de ambitie pas in 2019 wordt gehaald, vindt hij niet erg. ,,Zorgvuldigheid staat op de eerste plaats. We hebben nu tien serieuze profielen voor tien kandidaten. Dit gaat gewoon lukken in 2019.”

Arrogante uitspraak

Voor  SP-burgerlid Antonio Hidalgo Aragones is dat nog de vraag. ,,In eerste instantie heeft de wethouder gezegd dat het makkelijk zou lukken om dit jaar tien mensen aan te nemen. Dat was een arrogante uitspraak. Zijn eerste plan is kennelijk niet goed uitgedacht. Ik ga me nu ook afvragen of hij die ambitie volgend jaar haalt."