Exploitant Erik van der Linden van De Standaert. Deze  foto is drie jaar geleden gemaakt. Het multifunctioneel centrum in Standdaarbuiten is nu dicht door de coronacrisis.  'Als er alleen maar uitgaat en niks bij komt, dan gaat het hard.'
Volledig scherm
Exploitant Erik van der Linden van De Standaert. Deze foto is drie jaar geleden gemaakt. Het multifunctioneel centrum in Standdaarbuiten is nu dicht door de coronacrisis. 'Als er alleen maar uitgaat en niks bij komt, dan gaat het hard.' © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Ook gemeenschapshuis verdient nu niks: ‘Er gaan er heel veel omvallen’

ZEVENBERGEN - Schiet de buurthuizen en multifunctionele centra financieel te hulp, bijvoorbeeld door als gemeente de huur kwijt te schelden voor de tijd dat ze door de coronacrisis de deuren gesloten moeten houden.

,,Zij kunnen dit wel even volhouden, maar niet lang. Op langere termijn brengt dit zeker schade en het zal leiden tot betalingsproblemen en faillissementen”, vreest Wim de Pijper, fractievoorzitter van Burger Belangen Moerdijk (BBM). 

Geen omzet wel kosten

Hij roept in een brief het college van burgemeester en wethouders op de mogelijkheden te bekijken voor een speciale regeling voor de gemeenschapshuizen in de gemeente Moerdijk. ,,Er wordt op dit moment totaal geen omzet gerealiseerd terwijl een groot aantal kosten doorlopen.”

Niet op te hoesten

Quote

Op langere termijn brengt dit zeker schade en het zal leiden tot betalings­pro­ble­men en faillisse­men­ten

Wim de Pijper, BBM-fractievoorzitter

Het raadslid weet dat de gemeente al maatregelen getroffen heeft door ondernemers uitstel van betalingen te verlenen en geen aanmaningen te  sturen. ,,Dit geldt ook voor de gemeentelijke belastingen. Maar die kosten worden nu alleen maar vooruitgeschoven en geven op een later moment wel een tijd dubbele lasten, die naar onze inschatting niet op te hoesten zijn.”

Als het aan De Pijper komt er een verlaging of zelfs kwijtschelding van de huur voor de multifunctionele centra zolang ze geen gasten mogen ontvangen. ,,Zodat ze wat meer lucht krijgen en op een later tijdstip niet geconfronteerd worden met hele hoge lasten.”

Huisbazen

,,Ik denk dat op dit moment alle huisbazen iets kunnen betekenen op dit gebied,”, reageert Erik van der Linden, exploitant van De Standaert in Standdaarbuiten. 

Quote

We missen veel activitei­ten en daardoor omzet

Nel van Meel, beheerster De Ankerkuil

Van der Linden, die tevens fractievoorzitter van de VVD in de Moerdijkse gemeenteraad is, runt De Standaert op commerciële basis en spreekt van een zeer zware tijd. ,,Als er alleen maar uitgaat en niks bij komt, dan gaat het hard. Als dit een paar maanden zo doorgaat, dan gaan er heel veel omvallen. Je ziet dat het op allerlei gebieden voor problemen zorgt. Nu breekt bijvoorbeeld het moment aan dat voorraden over de datum gaan.”

Sluiting doet zich stevig voelen

Ook bij De Ankerkuil in het dorp Moerdijk doet de noodgedwongen sluiting zich stevig voelen, zegt beheerster Nel van Meel. Een stichting met vrijwilligers runt het multifunctioneel centrum. ,,We missen veel activiteiten en daardoor omzet. Bijvoorbeeld van het toneel. We weten nu al dat de uitvoeringen van het jeugdtoneel in juni niet doorgaan omdat er nu niet kan worden gerepeteerd. Dan hebben we toch honderd mensen in de zaal die ook wat te drinken bestellen.”

Interen

De stichting teert nu er geen inkomsten zijn maar wel vaste lasten in op geld dat er nog achter de hand is. Dat kan niet blijven duren. ,,Het was al onze bedoeling om de gemeente te benaderen om te kijken of er iets geregeld kan worden.”