Volledig scherm
ANP

Ook donderdag en vrijdag werkonderbrekingen bij Shell Moerdijk

MOERDIJK – Bij Shell Moerdijk en ook in Pernis vinden donderdag en vrijdag werkonderbrekingen plaats. De vakbonden laten hun leden net als op dinsdag rond 10.30 uur het ontruimingsalarm aanzetten, waardoor medewerkers tijdelijk van hun plek moeten, liet bestuurder Egbert Schellenberg van FNV woensdag weten.

De bonden liggen met het olie- en gasbedrijf overhoop over een nieuwe cao en wilden de ‘alarmactie’ ook woensdag toepassen, maar zagen daar vanaf. „Shell verzette zich, omdat we de actie korter dan vier uur van tevoren aankondigden. We wilden het deze keer niet op de spits drijven, omdat Shell dreigde met sancties tegen deelnemers.”

De bonden willen onder meer een loonsverhoging en een hoger opleidingsbudget. Er is onenigheid met Shell over de interpretatie van het huidige bod van het concern. Donderdag beraadt FNV zich met zijn leden op mogelijke vervolgacties na vrijdag.

Shell laat weten niet blij te zijn met het gebruik van het ontruimingsalarm voor acties vanwege de eventuele gevolgen voor de veiligheid. „Als een auto tien keer toetert en er is niks aan de hand, dan reageer je de volgende keer misschien niet meer”, licht een woordvoerder toe.

​Hij ontkent daarnaast dat deelnemers aan de acties gestraft zouden worden.