Volledig scherm

Onrust in Helwijk rond sluiting basisschool duurt voort

HELWIJK - De onrust in Helwijk rond de sluiting van PC basisschool De Ruigenhil duurt voort. Dat bleek wel tijdens een rumoerige avond van de dorpstafel Helwijk in De Blokhut. Volgens een aanwezige ging het er verhit en emotioneel aan toe.

Wat de ouders en andere betrokkenen vooral steekt is de houding van schoolbestuur De Waarden. ,,Dat wekt de indruk dat het om een voorgenomen sluiting gaat terwijl de besluiten al lang zijn genomen", zegt een van hen. Ook aan het nut van de werkgroepen die zijn ingesteld wordt hardop getwijfeld.

,,Voor de vorm zijn die werkgroepen samengesteld", zegt Ronald den Hollander, die als 'verontruste wijkbewoner' ook aanwezig was. Hij vraagt zich af waar de werkgroepen invloed op zouden kunnen uitoefenen. Volgens dr. Lucienne Hoogwerf van De Waarden hebben de vier werkgroepen wel zeker een adviserende taak bij de fusie. De avond was georganiseerd door de dorpstafel Helwijk. Dat niet alle leden van de werkgroepen waren uitgenodigd, is dus geen fout van het schoolbestuur, zegt Hoogwerf. Dat verwijt klonk wel in het dorp.

33 kinderen
In december werd bekend dat De Ruigenhil na dit schooljaar dicht gaat omdat er te weinig leerlingen zijn. De school telt nu nog 33 kinderen, terwijl er plaats is voor 150 leerlingen. De kosten om zo een kleine school in stand te houden worden hoger en hoger. ,,Er komen steeds meer combinatieklassen. Hoe kunnen wij dan de kwaliteit van het onderwijs waarborgen?" vraagt mevrouw Hoogwerf zich af.

Formeel fuseert De Ruigenhil met PCBS De Singel in Willemstad. De Helwijkse kinderen kunnen naar Willemstad gaan, maar kunnen ook kiezen voor de scholen in Heijningen of Fijnaart. ,,Ouders moeten niet naar De Singel. Maar het lijkt me wel het meest logisch. Het zijn twee PC-scholen en er is al een samenwerkingsverband."