Volledig scherm
Hulpdiensten bij het vliegtuig bij Willemstad. © MaRicMedia / Tom van der Put

Omgekomen vliegers Willemstad zijn Mano Groenland uit Steenbergen en René Bubberman uit Delft

BREDA - Bij het vliegtuigongeluk vanmiddag boven Willemstad zijn de vliegers Mano Groenland (77, Steenbergen) en René Bubberman (55, Delft) om het leven gekomen. De beide vliegers waren verbonden aan het Vliegend Museum Seppe. Het museum biedt een stallingsplaats voor een tiental historische vliegtuigen.

Het fatale ongeval komt als een klap aan bij de mensen van het museum, zo laat een woordvoerder vanavond weten. Het museum heeft geen leden, maar bestaat uit een vijftigtal vrijwilligers en ongeveer twintig vliegers die verspreid over het land wonen. De vliegtuigen zijn particulier bezit, soms met een, soms met meerdere eigenaars. ,,De vliegers zijn onze klanten. Ik heb beiden gekend, maar er zijn vrijwilligers die ze beter hebben gekend. De eerste zorg is nu de opvang van de mensen.”

Brief

Voorzitter Andre Oremus van de Vliegclub Seppe (VCS) heeft de 170 leden vrijdagavond in een brief en met een ‘bedroefd hart’ op de hoogte gesteld van het drama. ,,Zoals velen van jullie inmiddels al vernomen hebben, heeft zich vanmorgen een vreselijk ongeluk voorgedaan tijdens het oefenen van een formatievlucht. We betreuren twee doden. De toedracht van het ongeluk is onbekend. Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de nabestaanden. Daarnaast hadden beide veel bekenden en vrienden in onze vliegclub en het nieuws heeft ons als een schokgolf getroffen.”

Steun

De geplande ‘langste dag vliegen’ is voor vanavond afgelast, laat de voorzitter weten. Vlieger Groenland was jarenlang instructeur bij de Vliegclub Seppe. ,,Maar de laatste tijd niet meer, hij was wel donateur.” Vlieger Bubberman was geen lid van de Vliegclub: ,,Ze waren vooral verbonden aan het Vliegend Museum Seppe, maar het waren wel twee bekende mensen, ook voor onze leden.”

Breda International Airport organiseerde vrijdagmiddag op Bondpark in Breda een bijeenkomst voor gebruikers van het vliegveld. Het clubgebouw van de Vliegclub Seppe is aansluitend geopend voor leden, om steun te zoeken bij elkaar.