Volledig scherm
Jeroen en Jesse trouwden in juli in hun eigen tuin als eerste in de open lucht in de gemeente Moerdijk. Vanaf 1 oktober komt er nog een optie bij: je eigen trouwambtenaar meebrengen. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Oma, baas of buurman als trouwambtenaar... het kan binnenkort in de gemeente Moerdijk

ZEVENBERGEN - Oma, de buurman of een goede vriend. Stellen kunnen vanaf 1 oktober in de gemeente Moerdijk hun eigen trouwambtenaar meenemen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

Tot dusver was die taak weggelegd voor een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (babs) van de gemeente, maar vanaf die datum is er de mogelijkheid om je te laten benoemen tot trouwambtenaar voor een dag.

Quote

We bieden koppels zo een extra optie om hun huwelijk zo persoon­lijk mogelijk te maken

Jack van Dorst, wethouder Moerdijk

,,We bieden koppels zo een extra optie om hun huwelijk zo persoonlijk mogelijk te maken”, zegt wethouder Jack van Dorst. 

Sinds kort is er in Moerdijk bijvoorbeeld ook de mogelijk om in het huwelijk te treden in de open lucht. Ook kan worden getrouwd op andere plekken dan de aangewezen locaties het gemeentehuis in Zevenbergen, het oude stadhuis in Klundert en het Mauritshuis in Willemstad. ,,Mensen moeten zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen hoe hun trouwdag er uit ziet.”

Naar de rechtbank

Voor een ‘babs voor 1 dag’ komt wel heel wat kijken. Zo moet hij of zij van onbesproken gedrag zijn en worden beëdigd door de rechtbank. Er moet uiterlijk vier maanden van tevoren een officieel verzoek bij de gemeente liggen. 

Bang om fouten te maken?

Een ‘babs voor 1 dag’ die het allemaal wel erg spannend vindt of bang is fouten te maken, hoeft niet te wanhopen: de gemeente regelt begeleiding door een ervaren babs. Die ziet er onder meer op toe dat alle wettelijke formaliteiten in acht worden genomen. 

Extra kosten

Een eigen trouwambtenaar meebrengen, leidt wel tot extra kosten, vanwege de begeleiding en de beëdiging.