Volledig scherm
In Standdaarbuiten werd de Winterschoolliner, een bus die scholieren van Standdaarbuiten en Noordhoek naar Zevenbergen brengt, in gebruik genomen. Hier symbolisch door directeur Markland College Richard Rovers, Cees Doeser van Arriva Nederland Regio Zuid en wethouder Thomas Zwiers. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Of de Winterschoolliner naar Zevenbergen een blijvertje is? Deze winter moet dat blijken

STANDDAARBUITEN/NOORDHOEK/ZEVENBERGEN - De Winterschoolliner moet komende winter heel wat meer passagiers per dag vervoeren dan het gemiddelde van dertien tijdens de afgelopen winter, anders is het daarna over en uit voor de nieuwe buslijn. 

Dat is de voornaamste conclusie die wethouder Thomas Zwiers op grond van de bezettingsgegevens van busmaatschappij Arriva trekt. ,,We kunnen spreken van een goede start, maar om de lijn in de lucht te houden moet er wel meer gebruik van gemaakt worden.”

Voor scholieren 

De busdienst draait twee winterseizoenen op proef. Hij is vorig jaar in het leven geroepen voor met name scholieren van het Markland College in Zevenbergen die afkomstig zijn uit Standdaarbuiten en Noordhoek. 

Van 27 oktober 2018 tot en met 30 april heeft de bus 's ochtends en 's middags op en neer gereden. Ongeveer in dezelfde periode zal dat komende winter ook gebeuren. Pas daarna wordt de definitieve balans opgemaakt. 

Magere bezetting

Gemiddeld genomen kende de lijn een bezetting van dertien personen per dag. Een 'magere bezetting’, constateert Zwiers. Een andere conclusie uit de tussenevaluatie is dat het gebruik behoorlijk fluctueert, en dat dat alles met het weer te maken heeft. 

Nog optimistisch

Markland-directeur Richard Rovers was in december vorig jaar nog optimistisch over het gebruik. ,,Dertig van de zeventig leerlingen die we hebben in deze dorpen, hebben een abonnement afgesloten. In mijn beleving wordt er dus goed gebruik van gemaakt.”

Initiatief van ouders 

Het initiatief voor de winterbus is te danken aan een groep ouders uit Standdaarbuiten en Noordhoek. De Winterschoolliner, zoals Arriva hem genoemd heeft, rijdt alleen op schooldagen, met in de ochtend twee ritten naar de school en in de middag eveneens twee ritten terug. 

De buslijn is overigens niet alleen door scholieren te gebruiken, en sluit bijvoorbeeld in Zevenbergen ook aan op de trein naar Dordrecht.

  1. Dag van de Match in Zevenbergen: ‘werk heeft zo’n toegevoegde waarde’

    Dag van de Match in Zevenber­gen: ‘werk heeft zo’n toegevoeg­de waarde’

    ZEVENBERGEN/ROOSENDAAL - Solliciteren is voor veel mensen moeilijk, omdat ze bijvoorbeeld een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. In het kader van De Dag van de Match, georganiseerd door WSP West-Brabant, werd in Hotel de Borgh in Zevenbergen een ‘prettig gesprek’ gehouden. Werkzoekenden en werkgevers gingen met elkaar in gesprek. Niet met een cv om te laten zien wat ze in huis hebben, maar door elkaar echt te leren kennen.