Volledig scherm
© Thinkstock

'Nog meer overlast in Den Hoek'

ZEVENBERGSCHEN HOEK - "We hebben hier in Den Hoek al de HSL en het industrieterrein Moerdijk. Om maar te zwijgen over het sluipverkeer dat de files ontwijkt. Straks komen daar nog windmolens bij. Wanneer houdt het eens op?" Zo vatte een van de bezoekers aan de informatieavond over windenergie langs de A16 zijn gevoelens samen in De Zevensprong in Zevenbergschen Hoek.
Duurzaam
Noord-Brabant wil in 2050 alle energie duurzaam opwekken. "Voor 2020 dient binnen 1 kilometer naast de A16 dertig tot vijftig windturbines operationeel te zijn. Een deel daarvan komt bij dit dorp te staan", meldde de provinciale projectleider van windenergie A16, Erik Bruggink.

"Overlast kunnen we helaas niet voorkomen", concludeerde Bruggink na allerlei prangende vragen. Hij vervolgde: "Wel willen we met alle betrokkenen tot een goed plan komen. We zijn gedurende dit gehele proces aanspreekbaar, uiteraard houden we daarbij rekening met het woon- en leefmilieu."

Spreker en ervaringsdeskundige Michel Daamen van Energiek Moerdijk leverde zijn eigen bijdrage aan Brugginks verhaal. Achter zijn woning in Heijningen verschenen tien jaar terug dertien windmolens.

Niet goed
"Naast alle overlast ging ook nog de projectontwikkelaar er met de poen vandoor", legt hij uit. "Veel bewoners voelden zich daar niet goed bij. We kwamen bij elkaar en onze gezamenlijke aanpak leidde er inmiddels toe dat er onder meer financiële regelingen voor omwonenden zijn gekomen." Daamen spoort de aanwezigen aan lid te worden van Energiek Moerdijk.

De Dorpsraad nam hierop nog geen besluit. Voorzitter Piet Hermus beëindigde de bijeenkomst door het volgende te overwegen. "Als die klotedingen er toch komen, dan is het wellicht slimmer dat we zelf onze wind gaan oogsten."