Marelle Dekkers in een van de opgeknapte ruimten van De Kletsmajoor, die komende week verder wordt ingericht. De witte pleisterlaag  is weg, het originele steen- en voegwerk is terug.
Volledig scherm
Marelle Dekkers in een van de opgeknapte ruimten van De Kletsmajoor, die komende week verder wordt ingericht. De witte pleisterlaag is weg, het originele steen- en voegwerk is terug. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Nog een week knallen in De Kletsmajoor

HEIJNINGEN - De Kletsmajoor heeft binnenkort weer praatjes. De horecazaak op Fort Sabina bij Heijningen opent op 1 maart na een ingrijpende opknapbeurt de deuren. ,,Voor mij geen carnaval. We moeten nog even vol knallen om alles op tijd af te krijgen”, kondigt Marelle Dekkers een drukke laatste verbouwingsweek aan.

,,Het werd tijd dat we eens gingen moderniseren. Niet dat er veel aan mankeerde, maar  nu er veel aan het fort gaat gebeuren, kunnen wij natuurlijk niet achterblijven", zegt ze over de werkzaamheden, die in december begonnen. ,,Wat we allemaal hebben gedaan? Je kunt beter vragen wat we niet hebben gedaan”, lacht de Roosendaalse, die nu voor het vierde jaar in de zaak zit.

Prachtige uitstraling

Quote

Ook in de huisstijl zie je met de kleuren okergeel, roodbruin en grijs straks meer van Fort Sabina terug

Marelle Dekkers, De Kletsmajoor

Verwarming, vloeren, meubilair, keuken, bar, verlichting, terras: zowat alles is op de schop gegaan of vervangen. Muren en plafonds zijn gezandstraald en zodoende ontdaan van het witte pleisterwerk. Tot groot genoegen van Dekkers kwamen de oorspronkelijke bruine stenen van het voormalige verdedigingswerk tevoorschijn, inclusief de knipvoegen. ,,Dat zorgt voor een prachtige oude uitstraling. Ook in de huisstijl zie je met de kleuren okergeel, roodbruin en grijs straks meer van Fort Sabina terug.”

De voormalige lunchroom gaat verder als brasserie. ,,We gaan werken met een uitgebreidere menukaart, die we regelmatig willen wijzigen. We mikken op een wat groter publiek. Voor mijzelf verandert er ook heel wat. Ik stond voorheen veel in de keuken, maar ik word nu meer gastvrouw.”

Bruiloften en partijen

De Kletsmajoor mikt op bezoekers van het fort en op bruiloften en partijen, bedrijfsuitjes en vergaderingen. ,,Het loopt goed, anders waren we niet aan deze verbouwing begonnen. Joh, kijk om je heen. Deze locatie is uniek. Ik beschouw dit ondertussen echt als mijn fort.”

Ambitie

Een grotere, modernere horecazaak past volgens Dekkers bij de ambitie van stichting Fort Sabina.nl, de gemeente Moerdijk en de provincie om meer bezoekers naar Fort Sabina te halen. Er gaat veel geld zitten in het opknappen van het verdedigingswerk; zo kwam het eerder al van de aanleg van een groot parkeerterrein.

Bij De Kletsmajoor werken nu drie mensen. ,,Maar daar komen zes tot zeven mensen bij.”

Volgende week zondag  opent de opgeknapte zaak dus de deuren. ,,We hebben voortaan door het jaar heen regelmatig nevenactiviteiten, zoals theater en muziek.”

  1. Einde aan herdenking Belgische scheepsramp bij Willemstad: ‘We zijn aan derde, vierde generatie nabestaanden toe’

    Einde aan herdenking Belgische scheeps­ramp bij Willemstad: ‘We zijn aan derde, vierde generatie nabestaan­den toe’

    WILLEMSTAD - Er komt volgend jaar een einde aan de jaarlijkse herdenking van de ramp met de Rhenus, waarbij in 1940 166 Belgische krijgsgevangenen het leven verloren op het water van het Hollandsch Diep. ,,We willen een waardige afsluiting waarvoor we hopelijk veel mensen op de been weten te krijgen”, zegt voorzitter Simon Nieuwkoop van het Oorlogsgravencomité Willemstad.