NK Tegenwindfietsen loopt storm, laatste winnaar Teun Sweere uit Zevenbergen wil pieken

VIDEONEELTJE JANS - Driehonderd fanatiekelingen trotseren zaterdag de harde wind op de Oosterscheldekering tijdens de vijfde editie van het NK Tegenwindfietsen. De aanmeldingen gaan ‘als een malle’ zegt organisator en bedenker Robrecht Stoekenbroek. Hij spreekt van een ‘recordaantal’ aanmeldingen. 

,,Als we het aan zouden kunnen, dan zouden we makkelijk 500 of 750 mensen toe kunnen laten.” Donderdag waren er nog een paar een paar plekken vrij voor individuele deelnemers. Wie in een team van vier wil meedoen, heeft meer kans.  

Driehonderd bikkels trotseren zaterdag de Oosterscheldekering, die voor één dag is omgedoopt tot ‘The Dutch Mountain’. De voorspelde windkracht 7 staat volgens de organisatoren namelijk gelijk aan een berg met een hellingsgraad van 8 procent. Met een herenfiets zonder versnellingen moeten de deelnemers 8,5 kilometer overbruggen. Stoekenbroek is dolblij dat het evenement dit jaar kan doorgaan. Vorig jaar stormde het vaak, maar de wind kwam telkens uit de verkeerde hoek. ,,Het is zo leuk om te merken dat iedereen enthousiast is.”

Oud-winnaars

Omdat de wedstrijd de lustrum-editie viert, zijn zo veel mogelijk winnaars en winnaressen van vorige edities uitgenodigd. Teun Sweere (winnaar 2016) en Mathilde Matthijsse (winnares 2016) doen zeker mee, en ook Pico de Jager, die in 2015 won. Mogelijk doen ook Bart Brentjens, de winnaar van de eerste editie, en Wouter Mesker (2014) mee. De organisatie plaatst een scherm langs het parcours, waarop deelnemers de windkracht kunnen zien. ,,Het is een LED-muur die met kleuren en patronen reageert op de actuele wind. We hopen dat de wedstrijd daarmee extra leuk wordt voor toeschouwers en deelnemers.”