Volledig scherm
Euro geld briefgeld stock stockfoto stockdnr © StockPZC

Nieuw fonds in gemeente Moerdijk voor woningverbetering

ZEVENBERGEN - Woningbezitters kunnen bij de gemeente Moerdijk geld lenen om hun woning te verbeteren. Het gaat om maatregelen op het gebied van veiligheid, levensloopbestendigheid en duurzaamheid. De leningen worden verstrekt tegen een rente die lager ligt dan de tarieven die in de markt worden gehanteerd.

Aan de ene kant is de stimuleringsregeling niet uniek. Er zijn meer gemeenten die woningbezitters regelingen aanbieden om hun huis te verduurzamen. 'De gemeente Moerdijk is echter de enige gemeente die met de stimuleringslening drie pakketten tegelijk aanbiedt; een betere beveiliging, energiebesparing, langer thuis kunnen wonen, of een combinatie ervan', zo schrijft de gemeente in een persbericht.

Lage rente
Op de vraag welke rentetarieven de gemeente hanteert, zei een woordvoerder donderdag: ,,De markt hanteert tarieven tussen 2 en 2,4 procent. De gemeente tussen 0,5 en 1 procent." Moerdijkers kunnen een lening aanvragen voor een bedrag tussen 2.500 en 35.000 euro. Tot een bedrag van 12.500 euro is de looptijd tien jaar. Voor hogere bedragen geldt vijftien jaar.

Woningeigenaren kunnen het geld gebruiken om hun woning te verbeteren op het gebied van duurzaamheid door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of door het huis beter te isoleren. Ook kunnen de centen worden besteed aan een warmtepomp of een zonneboiler.

Woningscan
Wat levensloopbestendigheid betreft gaat het om het verplaatsen van een badkamer of een slaapkamer van de eerste verdieping naar de begane grond. Maar ook het verbreden van deuren, het plaatsen van een traplift of het verwijderen van drempels mogen het doel van de lening zijn. Het aanbrengen van gecertificeerd hang- en sluitwerk, verlichting bij buitendeuren of rook- en koolmonoxidemelders kan ook met de lening bij de gemeente.

De gemeente verwacht veel belangstelling voor de regeling en voert hem daarom geleidelijk in. Als eerste kunnen mensen uit Standdaarbuiten er gebruik van maken. Zij kunnen een gratis woningscan laten uitvoeren. Daarna komen andere kernen aan de beurt. Zo wil de gemeente voorkomen dat de afdeling die zich hier op het gemeentehuis mee bezig houdt overbelast raakt.