Volledig scherm
De afvalberg in de gemeente Moerdijk slinkt door het nieuwe ophaalsysteem. © MarieTherese Kierkels / Beeld W

Nieuw afvalsysteem Moerdijk hoeft prullenbak niet in

ZEVENBERGEN - De nieuwe inzameling van afval in de gemeente Moerdijk werpt vruchten af. De berg met restafval krimpt en er wordt meer gft en plastic opgehaald. ,,Dat is niet alleen goed voor het milieu, we houden zo ook de kosten binnen de perken”, zegt wethouder Jack van Dorst.

Quote

Minder restafval niet alleen goed voor het milieu, we houden zo ook de kosten binnen de perken

Jack van Dorst, Wethouder Moerdijk

In de gemeente zijn deze week de laatste ondergrondse containers geplaatst. Daarmee is een grote operatie afgerond: alle dorpen en steden zijn over op het nieuwe afvalsysteem. Dat komt er in grote lijnen op neer, dat inwoners restafval in een ondergrondse container in de buurt deponeren en dat her te gebruiken afval zoals gft en plastic aan huis wordt opgehaald. 

Halverwege 2017 kregen Zevenbergschen Hoek, Langeweg en het dorp Moerdijk de eerste containers. Nu is dus heel de gemeente over op het nieuwe systeem. 

De evaluatie van hoe de nieuwe inzameling verloopt, staat pas komend voorjaar op de rol. Maar de voorlopige cijfers laten een positief beeld zien. Dit jaar wordt naar verwachting 20 procent minder restafval ingeleverd dan in 2017, het laatste jaar dat het oude ophaalsysteem nog van kracht was. Het aantal aangeboden kilo's groente-, fruit- en tuinafval (gft) stijgt met zo'n 155 procent en plastic en drankenkartons met maar liefst 340 procent. Inwoners scheiden hun afval dus beter en dat is volgens Van Dorst goed nieuws. ,,Afval waarvan een nieuw product gemaakt kan worden, zoals plastic en gft, is feitelijk een grondstof. Minder restafval is op alle fronten voordeliger.”