Niemand weet hoe oud de Zevenbergse haven is
Haven in zichtHoe oud de haven van Zevenbergen is, blijft een mysterie. Voor de 15de eeuw is er weinig over bekend. Dat komt omdat meerdere stadsbranden de archieven uit die tijd hebben vernietigd. De stad bestaat officieel sinds 1290, al wordt er in 1125 al gewag gemaakt van het 'stadje' Zevenbergen.
In de 13de eeuw staat deze plek bekend als 'overslaghaven’; voor zout en turf. Hoogstwaarschijnlijk bestond er toen dus al een haven en Zevenbergen kende een ongekende bloeiperiode met name door de handel met Vlaamse steden. Vlamingen kopen grote hoeveelheden veengronden op in West-Brabant en graven die af. Via gegraven vaarten wordt de afgestoken veen in de vorm van turf naar België over water vervoerd.
Eind 2020 stroomt er voor het eerst in pakweg vijftig jaar weer water dwars door het centrum van Zevenbergen. Waarom werd de haven destijds gedempt, hoe is die ontstaan, wat betekende die voor de Zevenbergse bevolking in de vier eeuwen dat hij bestond en wat doet de Roode Vaart terug in de stad? Tijd voor een serie verhalen in aanloop naar de (her)opening van de haven.
Zeemeermin
Volgens de legende hebben de inwoners van de stad een dermate hoge pet van zichzelf op dat ze in 1421 weigeren een hongerige en dorstige zeemeermin te helpen. Ze waarschuwt dat de stad zal vergaan, maar haar waarschuwing wordt in de wind geslagen. 'Zevenbergen zal vergaan maar de Lobbekenstoren zal blijven staan', riep ze voor ze weer in de golven van De Meeren verdween.
Kort daarna verwoest de Sint Elisabethsvloed Zevenbergen en grote delen van West-Brabant. Van de (vermeende) Lobbekenstoren bestaan nog wat restanten in de Lobbekenstorenstraat. Een beeld van de zeemeermin, begin jaren tachtig van de vorige eeuw gemaakt door kunstenaar Niek van Leest, herinnert nog aan die legende. Het staat bij basisschool de Arenberg.
Vanaf die rampvloed ligt de stad aan zee omdat grote hoeveelheden grond die in de eeuwen daarvoor waren ingepolderd nu onder water waren komen te staan.
Kapershaven
De inwoners gooien het over een andere boeg en de stad verandert in een kapershaven. Tot grote irritatie van Philips van Bourgondië. Hij laat de vesting die de stad was ontmantelen, breekt de muren en poorten die Zevenbergen beschermden af. Ze zullen nooit herbouwd worden en stad verliest zijn prominente rol.
Rond 1530 is er sprake van de eerste haven die tot in het centrum loopt. Veel stelt die niet voor. Materiaal op schepen voor de stad moet op Hazeldonk worden overgeladen op kleine schuiten want anders kunnen ze Zevenbergen niet in.
In de loop der eeuwen krijgt de haven steeds meer vorm. De Roode Vaart wordt in een aantal etappes als een uitgegraven kanaal de verbinding tussen het Hollands Diep en de Mark.
Maar in al die eeuwen van verbeteringen is het altijd behelpen geweest.
Regelmatig verzandde de haven en was onbegaanbaar, ook door de werking van eb en vloed. Wat er ook werd geprobeerd, in de vorm van sluizen en het keer op keer uitgraven van de vaargeul, regelmatig was ie buiten gebruik.
Zelf over de haven vertellen?
Heeft u een band met de haven van Zevenbergen, heeft u verhalen over vroeger en/of nu, en wilt u daar over vertellen? Mail naar redactie.moerdijk@bndestem.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Een bloedende penis had allang in de CAO gestaan
Heb jij ooit gemerkt dat een vrouw op je werk zit te kreperen omdat ze ongesteld is, vraag ik mijn collega. Hij kijkt verbaasd: ,,Nee.” Dat verbaast me niks. Over vrouwelijke hormonen praten we als ze ons geil, sexy of zwanger maken. Maar o wee als we ervan bloeden of zweten. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Moerdijk wil nauwere band met inwoners: ‘In elke kern duidelijk laten zien wat we allemaal doen’
ZEVENBERGEN - Het gemopper uit andere plaatsen was de afgelopen jaren niet van de lucht: ‘Alles gaat naar Zevenbergen.’ Dat geluid moet snel verstommen, meent de nieuwe coalitie Onafhankelijk Moerdijk (OM), VVD en Moerdijk Lokaal (ML). -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Ergernis Moerdijkers aangepakt: forse opknapbeurt voor slecht wegdek
HEIJNINGEN - Het is weggebruikers een doorn in het oog: een slecht wegdek. Op veel plekken in de gemeente Moerdijk verkeren de wegen in een beroerde staat. Alle reden dus voor een grote asfaltonderhoudsklus, die de komende tijd wordt uitgevoerd.
-
ZATERDAG 3B+3D
De Fendert haalt uit in sleutelduel en heeft veilige haven in zicht, ONI onderuit tegen koploper GVV’63
Met een klinkende 6-2 zege op Krabbendijke nam De Fendert afstand van de gevarenzone. In de onderste regionen lijkt Tholense Boys aan een eindsprint bezig en versloeg het ZSC’62 met ruime 4-0 cijfers. Kampioen WHS trok bij Kapelle nog een keer alle registers open en won met 1-6, voordat het thuis op de platte kar ging voor een ereronde door het dorp. Het van nacompetitie verzekerde Halsteren maakte tegen Kogelvangers na rust het verschil: 1-3. Prinsenland, eveneens zeker van play-offs, bleef bij Duiveland steken op 3-3. Degradant Noad’67 ging in de tweede helft bij Zwaluwe onderuit: 4-1. -
PREMIUMCOLUMN
Wielrenners moet je bier geven, geen bubbels
Wielrenner Biniam Girmay schreef dinsdag dubbel geschiedenis. Hij was de eerste Afrikaan die een etappe won in de Giro d’Italia. En hij werd de eerste renner ooit met een champagnefleskurkblessure. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?