Chemie Pack, foto Google Streetview
Volledig scherm
Chemie Pack, foto Google Streetview

Nablussen gaat nog de hele dag duren, roet tussen Moerdijk en Gouda

[UPDATE 15:10u] De autoriteiten gaan ervan uit dat roetdeeltjes door de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk tientallen kilometers zijn verspreid in het gebied tussen Moerdijk en Gouda. Dat staat donderdag op de website www.crisis.nl .

In het chemicaliënbedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is woensdagmiddag een zeer grote brand uitgebroken. De brand brak rond half drie uit. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen. Informatie voor omwonenden: 0800-1351

[VERVOLG] Ook een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid meldde dat er op verscheidene plaatsen roetdeeltjes kunnen worden gevonden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is bezig om het neerslaggebied en de samenstelling van het roet in kaart te brengen. De autoriteiten houden er rekening mee dat de roetdeeltjes ook zijn uitgewaaid richting de regio's Rijnmond en Haaglanden. "De concentraties zijn - mede vanwege het grote verspreidingsgebied - naar verwachting zeer laag," zo valt te lezen op de website.

11:21u De brandweer is zeker nog de hele dag bezig met het nablussen van de enorme chemiebrand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Nog steeds ontstaan er vuurhaardjes in de verkoolde resten die meteen worden gedoofd met schuim. Een probleem vormen de honderdduizenden liters verontreinigd bluswater op en rond het bedrijfsterrein. De stinkende smurrie wordt opgezogen door tankwagens maar de opslagreservoirs zitten vol. Vanmorgen is daarom besloten het vervuilde water meteen naar afvalverwerkingsbedrijf ATM te sturen, op enkele honderden meters van de rampplek.

Vanmorgen zijn kranen van sloopbedrijven gearriveerd die de verwrongen resten van de verbrande loods uit elkaar gaan trekken. Dat stelt de brandweer beter in staat om de laatste vuurhaarden te bestrijden. Voor het bluswerk wordt geen water meer uit de omliggende sloten gebruikt omdat die vol zijn gelopen met vies bluswater. Er wordt nu schoon water uit het Hollandsch Diep gebruikt. Voor zover bekend is er behalve op en direct rond het bedrijfsterrein verder geen oppervlakte- of grondwater vervuild. Dat komt mede doordat meteen rioleringen en sloten zijn afgedicht.

10:58u Uit de eerste luchtmetingen van het RIVM en de milieuongevallendienst blijkt dat bij de brand bij chemieconcern Chemie-Pack geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Wel wordt inwoners van Dordrecht en omgeving aangeraden geen contact te zoeken met de roet , ontstaan door de brand.

10:48u Het is nog onduidelijk hoe de brand bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is ontstaan. Dat heeft de Bredase burgemeester Peter van der Velden donderdag laten weten op een persconferentie .

09:45u Een bedrijf op het industrieterrein in Moerdijk wordt donderdagochtend uit voorzorg ontruimd om te voorkomen dat de werknemers last krijgen van hun luchtwegen nu de wind is gedraaid. Dat heeft eenwoordvoerder van de brandweer gezegd.Het gaat om vijftien werknemers.

Het nablussen van de brand bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk gaat nog „enige tijd” duren . Hoe lang precies, valt nog moeilijk te zeggen, liet een woordvoerster van de gemeente Moerdijk donderdagochtend weten. „Aan het einde van de dag, maken wij de balans op”, zei ze. Volgens haar is hier en daar nog sprake van kleine brandhaarden die moeilijk zijn te bereiken en waarvan het blussen tijd vergt. De woordvoerster zei verder dat een deel van het haventerrein nog afgesloten is.

00:45u De brand in chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is over zijn hoogtepunt heen. Op een groot deel van het terrein is het vuur al uit. Alleen het kantoor brandt nog. Dat heeft de politie gemeld. Op dit moment is nog steeds geen sein brandmeester gegeven. “Er ligt nog honderd ton chemisch spul dat nog niet met het vuur in aanraking is geweest. Als dat alsnog gebeurt, zijn we zo ongeveer weer terug bij af”, zei brandweercommandant Corne Hagenaars rond middernacht. De brandweer was toen met behulp van monsterachtige grote blusvoertuigen van de vliegbases Woensdrecht en Gilze Rijen bezig met het leggen van een schuimdeken over de brand. Dat gebeurde niet zoals aanvankelijk was aangekondigd in ‘een grote massale aanval’, maar gefaseerd. Ook de voorspelde enorme rookontwikkeling bleef achterwege. Met het oog op die rookontwikkeling was rond half elf het treinverkeer over de Moerdijkbrug stilgelegd en was de A16 in beide richtingen voor alle verkeer afgesloten. De praktijk was echter dat het zicht op de Moerdijkbrug kristalhelder was en dat de meeste rookontwikkeling vanaf het industrieterrein Moerdijk door vol-continubedrijven werd geproduceerd in plaats van dat die afkomstig was van de brand. Ook het aangekondigde loeien van de sirenes was nog niet niet nodig. Vanaf ongeveer half acht woensdagavond had de brandweer het vuur redelijk onder controle, of zoals Hagenaars het zei: ‘was de brand beheersbaar’. Toch laaide het vuur nog een aantal keren op, voor het laatst rond half elf, vlak voor het schuimblussen begon. Gevaar voor het overslaan naar andere bedrijven was er echter geen moment meer.

23:32u De hulpdiensten zijn woensdag omstreeks kwart over elf begonnen met het leggen van een schuimdeken over een groot deel van de brand die woedt in chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Dit wordt gedaan met zogenoemde crashtenders van de luchtmacht, brandweervoertuigen die vooral bedoeld zijn voor inzet bij vliegtuigongevallen. De deken wordt gelegd over het grootste deel van het terrein waar de brand al onder controle is. Later wordt over de rest van het terrein een schuimdeken gelegd.

23:30u De brandweer heeft besloten niet de hele brand die woedt in chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk onder een schuimdeken te zetten, maar alleen het deel dat onder controle is. In een klein deel van het terrein zijn de vlammen nog te intens voor een schuimdeken.

22:45u Rijkswaterstaat heeft woensdagavond iets na half elf ook de A17 van Roosendaal naar Dordrecht voor een deel afgesloten. Dat heeft de ANWB gemeld. Het gaat over een stuk weg van 10 kilometer lengte tussen knooppunt Noordhoek en knooppunt Klaverpolder, ter hoogte van de brand in Moerdijk. Het gaat om een afsluiting in beide richtingen. Het verkeer moet lokaal een andere route proberen te vinden, adviseert de ANWB.

22:40u In de gemeente Moerdijk gaat vanavond de sirene om bewoners op te roepen binnen te blijven. De brandweer legt een blusdeken over de rampplek, waarbij veel rook vrij zal komen. De deken wordt aangebracht om de brand in één keer met een grootschalige en gerichte actie te bestrijden. Hierbij kan veel rook vrijkomen die geuroverlast en irritatie aan de ogen en huid kan veroorzaken. Daarom verzoekt de brandweer inwoners van Moerdijk, Hoeksche Waard, Alblasserwaard en Zwijndrechtsewaard met klem alle ramen en deuren te sluiten en huisdieren binnen te houden. Dat heeft burgemeester Wim Denie van Moerdijk woensdagavond gemeld.

21:50u Het treinverkeer tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe is woensdagavond op last van de brandweer stilgelegd in verband met de brand in Moerdijk. Dat meldde een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail. Reizigers wordt aangeraden om te reizen via Utrecht. Waarschijnlijk rijden er de rest van de avond geen treinen meer, maar dat hangt van de brandweer af, aldus de woordvoerster.

Rijkswaterstaat heeft woensdagavond om 22.30 uur de A16 in beide richtingen afgesloten. Het gaat in beide richtingen om 10 kilometer weg. De weg richting Breda is afgesloten bij Zwijndrecht, de weg richting Rotterdam bij knooppunt Zonzeel. De afsluiting is voor onbepaalde tijd. Dat hebben de ANWB en Rijkswaterstaat gemeld. De brandweer gaat het vuur op het terrein van het bedrijf Chemie-Pack bestrijden met een zogenoemde 'blusdeken'. Hierbij komt veel rook vrij die flinke overlast kan veroorzaken voor het verkeer. De ANWB adviseert verkeer in beide richtingen om te rijden via Gorinchem, over de A59, A27 en A15.

21:44u De brandweer gaat binnen anderhalf uur een zogenoemde schuimdeken leggen over het vuur dat al sinds woensdagmiddag woedt in chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Dat heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt. De brand leek woensdagavond even af te nemen in heftigheid, maar het vuur laaide weer op toen de kantoorruimte van het bedrijf vlam vatte. Het kantoor van Chemie-Pack heeft allerlei brandwerende voorzieningen, zoals sprinklers en vuurwerende muren. De hitte van het vuur in naburige percelen heeft de ruimte echter toch in lichterlaaie gezet. Op de rest van terrein is het vuur redelijk onder controle.

21:36u De SP wil dat snel duidelijk wordt wat de oorzaak van de brand in Moerdijk is en wat de risico's zijn geweest voor de omgeving. SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen wil dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat doet, liet hij woensdag weten. Ook moeten volgens hem de inzet van de hulpdiensten en de informatievoorziening tijdens de brand worden bekeken. Jansen vindt het niet goed dat ruim vijf uur na het begin van de brand nog steeds niet duidelijk was of en welke schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Wat hem betreft zou het bedrijf de brandweer elke dag moeten informeren over de stoffen die op het terrein aanwezig zijn. ,,Alleen een mooi ingelijst ISO-certificaat aan de muur biedt geen garanties. De SP pleit al jaren voor strengere wettelijke eisen aan opslag en brandveiligheid. Strikte compartimentering van opslag moet verplicht worden zodat brand niet kan overslaan en stoffen niet als katalysator op elkaar de brand verhevigen'', aldus Jansen.

21:16u De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar de brand in Moerdijk. Dat heeft een woordvoerder van de raad woensdagavond gezegd. De eerste gegevens worden al verzameld. De onderzoekers kijken naar de oorzaak en achtergronden van de brand en naar de crisisbestrijding, aldus de zegsman.

20:58u Het vuur in Moerdijk is woensdagavond weer opgelaaid. Eerder dacht de brandweer nog dat het vuur beheersbaar was. Volgens de politie is er vermoedelijk een nieuwe loods in brand gevlogen. Opnieuw zijn er vlammen van tientallen meters hoog te zien. De aanwezige journalisten worden nu ook op een grotere afstand gehouden, waar ze eerder op de dag nog vrij konden rondlopen.

20:25u De telefoon bij de meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond staat woensdagavond roodgloeiend. Om 20.00 uur hadden 49 bellers een ,,lucht van verbrand plastic'' of ,,een ziekenhuislucht'' gerapporteerd. Dat meldde de milieudienst woensdagavond. De klachten komen uit Rotterdam, Barendrecht, Rhoon, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs, Spijkenisse, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Ridderkerk. Bij de meldkamer van de DCMR komen behalve klachten ook vragen binnen van mensen die willen weten of ze moeten binnenblijven, net als de inwoners van Zuid-Holland Zuid. Zolang hier de sirene niet gaat, is er geen belemmering om naar buiten te gaan, aldus de milieudienst.

20:22u De politie Midden- en West-Brabant adviseert bewoners van gemeenten in de buurt van Moerdijk toch hun ramen en deuren gesloten te houden. Bij metingen van het RIVM zijn geen schadelijke concentraties gevaarlijke stoffen gevonden. Maar dat betekent niet dat er pertinent geen gevaarlijke stoffen in de rookwolken zitten, aldus een woordvoerder van de politie. Het ligt aan de concentratie stoffen in de rookwolken of ze daadwerkelijk een gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid.

19:43u De brand op het industrieterrein in Moerdijk woedt woensdagavond rond half acht nog voort. Volgens een politiewoordvoerder is het vuur beheersbaar, maar onder controle is de brand nog niet. De vlammen slaan nog steeds uit de bedrijfspanden. Honderdvijftig brandweerlieden bestrijden de vuurzee. Inmiddels is het gaan regenen.

19:05u Door de brand in Moerdijk zijn geen gevaarlijke stoffen in de lucht gekomen. Dat is gebleken uit metingen, zo werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De brand ontstond in de middelste van drie loodsen, die diende als verpakkingsloods, aldus de burgemeester van Moerdijk, Wim Denie.

18.13u Werknemers van bedrijf Cronimet, dat tegenover de brand ligt, zaten rond zes uur vast op hun bedrijfsterrein. Zo'n 25 werknemers kunnen niet vertrekken omdat hulpvoertuigen en brandslangen hun voertuigen hebben geblokkeerd.

De brandweer voert inmiddels met zo'n 150 mensen strijd tegen de vlammen. Brandweerlieden spreken van een ongecontroleerde brand. Ze proberen met man en macht te voorkomen dat het soms tientallen meters hoge vuur overslaat naar andere gebouwen en met name naar een grote opslagloods naast de nu brandende loods. Ook deze loods zou vol chemicaliën liggen.

In de brandende loods liggen vermoedelijk honderden tonnen chemicaliën opgeslagen waaronder zuren, aceton en giftige stoffen. De brandweer gaat ervan uit dat er door de brand giftige stoffen vrijkomen. Die worden dan meegevoerd in de enorme rookwolk die richting Dordrecht en Hoeksche waard waaiert. Welke stoffen het zijn onderzoeken brandweer en milieudienst nog altijd. In Zuid-Holland-Zuid geldt de hoogste alarmfase en moeten bewoners deuren en ramen gesloten houden. Dat laatste is ook het geval in het dorp Moerdijk, waar af en toe ook rook wordt gemeld.

Volgens het KNMI en de site Windfinder blijft de wind nog zeker de komende 24 uur uit zuidelijke richting waaien.

17:43u Er hebben zich woensdag meerdere explosies voorgedaan op het terrein in Moerdijk waar een zeer grote brand woedt bij een chemisch bedrijf. Mogelijk gaat het om ontplofte opslagtanks. De politie heeft laten weten dat de chemicaliën die aanwezig waren in het bedrijf giftig en bijtend zijn. De werking van de stoffen is door gespecialiseerde medewerkers van de hulpdiensten onderzocht. Om welke stoffen het exact gaat, is niet bekend.

17:30u Ook de inwoners van de gemeente Moerdijk moeten de ramen en deuren gesloten houden in verband met de zeer grote brand die sinds woensdagmiddag woedt op het industrieterrein. Dat laat de gemeente Moerdijk weten. De rookwolk trekt door de wind voor het grootste deel in de richting Zuid-Holland, maar inmiddels is ook in het dorp rook waarneembaar. Geluidswagens waarschuwen de inwoners van Moerdijk.

17:20u Kijkers naar de brand in Moerdijk veroorzaken woensdagmiddag op de A16 een lange file. Omstreeks vijf uur stond het verkeer richting zuiden voor de Moerdijkbrug over 8 kilometer stil. Dat heeft de ANWB gemeld. Er zijn geen snelwegen afgesloten in het gebied. Wel zijn de afritten op de A17 naar Industrieterrein Moerdijk dicht.

17:19u Een naastgelegen bedrijf, Wärtsilä, is door weglekkende brandende vloeistof ook in brand gevlogen en moet als verloren worden beschouwd.

17:02u De situatie op het industrieterrein Moerdijk wordt met de minuut bedreigender. "Ik ben niet gauw bang, maar nu begin ik hem echt te knijpen", zegt directeur Kees de Ridder van ATM. Hij staat met de rest van het personeel bij de poort van de afvalverwerker. Het kantoor is al ontruimd. In de fabriek zijn alleen de mensen achtergebleven die nodig zijn om het produktieproces op gang te houden. "We staan te kiijken hoe de brandweer onze buurman Wartsila probeert te behouden. Alles wat kan spuiten, staat te spuiten. Tot de laatste meter slang is uitgerold. Maar ik hou echt mijn hart vast, want als Wartsila er ook aan gaat is er niets meer tussen ons en de brand." De Ridder en de rest van het ATM-personeel kan ook niet meer over de weg het industrieterrein verlaten. "We zitten in feite opgesloten", aldus De Ridder.

17:00u In de Hoeksche Waard en in het zuidelijk deel van het Eiland van Dordrecht gaan de sirenes af. Wie in die gebieden woont, moet bij het horen van het alarm ramen en deuren sluiten. Dat heeft de gemeente Dordrecht woensdagmiddag bekendgemaakt. Dordrecht adviseert bewoners om op RTV Rijnmond af te stemmen dat dienst doet als rampenzender. Bij Chemie-Pack, waar de brand woedt, werken ongeveer vijftig mensen. Het bewerkt en verpakt chemische producten voor afnemers over de hele wereld. Het bedrijf heeft een opslagpark met tien tanks van 23.500 liter waarin brandbare, giftige en bijtende stoffen zijn opgeslagen, liet de gemeente Dordrecht weten. Bij het blussen zijn ruim 130 brandweermannen betrokken.

16:50u Leidinggevenden van verschillende diensten van onder meer de politie, de brandweer en de Milieudienst Rijnmond (DCMR) komen woensdagmiddag in het World Port Center in Rotterdam bijeen. Zij doen dat om voorbereidingen te treffen mocht de rookwolk van de brand bij Moerdijk de Rotterdamse regio binnenkomen. ,,Mocht het nodig zijn, kunnen we direct actie ondernemen'', aldus een woordvoerder. De woordvoerder meldde dat de rookwolk vooralsnog in de buurt van Dordrecht zit en dat valt onder de regio Zuid-Holland Zuid. ,,Bij Barendrecht is een lichte brandlucht geroken, maar het is hier zeker nog niet zo heftig dat de rookwolken neerslaan.'' Daarom zijn vooralsnog geen maatregelen nodig in de Rijnmond. De Veiligheidsregio maakt ook gebruik van RTV Rijnmond als rampenzender en houdt inwoners van de regio via de zender op de hoogte. Adjunct-hoofdredacteur Matthijs Nieuwenhuis liet weten dat de omroep vijf verslaggevers ter plaatse heeft en live blijft uitzenden zolang het nodig is. Burgemeester Ahmed Aboutaleb laat zich wel op de hoogte houden van de ontwikkelingen, maar schuift nog niet aan bij het overleg.

16:48u De rookwolken die zijn ontstaan door de grote chemiebrand in Moerdijk, hebben inmiddels Dordrecht bereikt. Inwoners van de stad twitteren dat ze zwarte rook zien. Dat geldt voor alle delen van de stad. Voor de regio Zuid-Holland Zuid, waaronder Dordrecht valt, geldt de hoogste alarmfase. Volgens weerinstituut KNMI bevond de bovenste laag van de rookwolk zich omstreeks kwart voor vijf al boven het Groene Hart. ,,Daar hangt de wolk op ongeveer 500 meter hoogte'', aldus een woordvoerder van het KNMI. Verwacht wordt dat de wolk in de richting van Amsterdam en IJmuiden zal drijven. ,,Naarmate de wolk hoger in de atmosfeer komt wijzigt de richting iets'', vervolgt de zegsman. ,,Vanwege de warme stroming in de lucht op ruim 500 meter wordt het voor de rookpluim wel lastig om snel nog hoger in de atmosfeer te komen.'' Het is overigens niet uniek dat een rookwolk via de satelliet waarneembaar is. Eerder gebeurde dat volgens het KNMI onder meer met de rookpluim die ontstond als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede en de grote bosbranden in Rusland vorig jaar.

16:46u Het Ministerie van Defensie heeft twee blusvoertuigen ingeschakeld. De brand in de loods schuift op, 'vreet zich een weg naar voren' en nieuwe voorraden komen in brand te staan. De brandweer stelt nu alles in het werk om loodsen ernaast nat te houden.

16:42u Twee brandweerwagens van de bedrijfsbrandweer van Shell verlenen assistentie bij de brand op industrieterrein Moerdijk. Dat heeft een woordvoerder van de oliemaatschappij woensdag gezegd. Shell heeft zelf een chemiecomplex in Moerdijk, maar dat is volgens de zegsman niet in gevaar door de brand. ,,We zitter er twee kilometer vandaan en de wind staat voor ons de goede kant op.'' Met de hulp van Shell komt het aantal brandweerlieden dat is ingezet om het immense vuur te bestrijden, op 150. Het blussen van de brand wordt door de vele heftige explosies ernstig bemoeilijkt. Inmiddels zijn er drie bluskanonnen van de luchtmacht gearriveerd om de brandweer bij te staan.

16:40u De gemeente Moerdijk waarschuwt haar inwoners voor het eerst, twee uur na het uitbreken van de brand.

16:38u Op last van de hulpdiensten is het scheepvaartverkeer op het Hollandsch Diep woensdagmiddag stilgelegd. Het Hollandsch Diep stroomt ten noorden van het industrieterrein. De afslagen naar Moerdijk vanaf de snelweg A17 zijn afgesloten. De politie bekijkt nog of de naburige A16 ook wordt afgesloten.

16:20u Voor de regio Zuid-Holland Zuid is de hoogste alarmfase, grip 4, afgekondigd wegens de grote brand bij chemisch bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gemeld. Het ministerie coördineert woensdag de inzet van brandweer en overige hulpdiensten via het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC). Het centrum heeft twee crashtenders ingezet om te assisteren bij het bestrijden van de brand. Ook een Regionaal Operationeel Team van de regio Zuid-Holland Zuid is woensdag bijeengekomen. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de hulpdiensten. Bij het bedrijf op een industrieterrein aan de Vlasweg in Moerdijk woedt sinds woensdagmiddag een zeer grote brand. Korpsen uit geheel West-Brabant verlenen de brandweer assistentie. Oogetuigen spreken van vlammen van meer dan 40 meter hoog.

16:08u De rookpluim is vanaf industrieterrein Moerdijk (Vlasweg 4) overgewaaid in noordelijke richting Over Hollandsch Diep en over de A16 en blijft westelijk van de A16. Rook valt neer bij Strijen en 's Gravendeel en havengebied Dordrecht.

16:03u Personeel van het naburige bedrijf Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) is vrijwel helemaal geevacueerd.Het bedrijf heeft een watergordijn en twee voertuigen met 10 kuub blusschuim paraat voor het geval de brand overwaait op ATM. Net als bij Chemie-Pack wordt ook daar met gevaarlijke stoffen gewerkt. Een woordvoerder van de brandweer meldde rond 15.45 uur dat er schadelijke stoffen in de lucht aanwezig zijn. Volgens een medewerker van het bedrijf Chemie-Pack zijn 'de koppen van alle medewerkers geteld', maar de hulpdiensten bevestigen nog niet dat er geen gewonden zijn gevallen.

15:58u Personeel van het naburige bedrijf Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) is vrijwel helemaal geevacueerd. Het bedrijf heeft een watergordijn en twee voertuigen met 10 kuub blusschuim paraat voor het geval de brand overwaait op ATM. Net als bij Chemie-Pack wordt ook daar met gevaarlijke stoffen gewerkt. Een woordvoerder van de brandweer meldde rond 15.45 uur dat er schadelijke stoffen in de lucht aanwezig zijn. Volgens een medewerker van het bedrijf Chemie-Pack zijn 'de koppen van alle medewerkers geteld', maar de hulpdiensten bevestigen nog niet dat er geen gewonden zijn gevallen.

15:25u Politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk laat zojuist (15.25 uur) weten dat er geen gewonden zijn gevallen bij de grote brand op het bedrijf Chemie-Pack waar om 14.30 uur brand uitbrak. In totaal zijn 100 brandweerlieden ingeschakeld van korpsen uit de hele regio inclusief de bedrijfsbrandweer van Shell Moerdijk.Er zouden geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Moerdijk onderneemt nog geen maatregelen. In Dordrecht zou sprake zijn van een luchtalarm. Inwoners wordt verzocht ramen en deuren te sluiten.

14:50u In diverse gemeenten bij Moerdijk is woensdagmiddag het luchtalarm afgegaan nadat er brand was uitgebroken bij een chemisch bedrijf in die gemeente. Daarmee wordt de waarschuwing verspreid dat mensen de deuren en ramen gesloten moeten houden.

14:45u In het chemicaliënbedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is woensdagmiddag een zeer grote brand uitgebroken. De brand brak rond half drie uit bij het bedrijf Chemie-Pack. Het bedrijf, waar ongeveer vijftig mensen werken, heeft een tiental opslagtanks van 23.500 liter. In die tanks worden brandbare, giftige en bijtende stoffen opgeslagen. Deze worden door het bedrijf bewerkt en verpakt voor diverse klanten. De politie Midden-West Brabant meldde dat er vooralsnog geen gewonden zijn gevallen. 4 Minuten na de eerste melding werd de brandmelding al opgeschaald naar GRIP 2. Waarschijnlijk omdat er met chemicaliën gewerkt wordt, en er kans is op explosies, is de brandweer met groot materieel uitgeroepen. Ook de brandweer Breda komt met groot materieel om te assisteren. Omwonenden melden massale rookontwikkeling.

Lees alles over de brand op bndestem.nl/megabrand

Heeft u foto's of video's gemaakt van de brand? Mail ze naar internet@bndestem.nl of upload ze naar het album .

Foto ANP/ Robert van den Berge
Volledig scherm
Foto ANP/ Robert van den Berge
De rookkolom is goed te zien. foto Wim van den Broek
Volledig scherm
De rookkolom is goed te zien. foto Wim van den Broek
Foto Erald van der Aa
Volledig scherm
Foto Erald van der Aa
Ook op satelietbeelden is de rook te zien
Volledig scherm
Ook op satelietbeelden is de rook te zien
Foto Kevin Vervoort
Volledig scherm
Foto Kevin Vervoort
Foto ANP/ Valerie Kuypers
Volledig scherm
Foto ANP/ Valerie Kuypers
De rookontwikkeling is gigantisch. foto Wim van den Broek
Volledig scherm
De rookontwikkeling is gigantisch. foto Wim van den Broek
Foto ANP/ Koen van Weel
Volledig scherm
Foto ANP/ Koen van Weel
Foto ANP/ Valerie Kuypers
Volledig scherm
Foto ANP/ Valerie Kuypers
Het begin stadium van de brand. foto Kevin Helmons
Volledig scherm
Het begin stadium van de brand. foto Kevin Helmons