Volledig scherm
Het Kreekgebouw in Klundert.

Muurkunst sta-in-de-weg voor verkoop Kreekgebouw in Klundert

KLUNDERT - Makelaarskantoor Van Wensen wil het Kreekgebouw in Klundert kopen. Maar eerst moet een lastige klip worden omzeild: wat te doen met de beeltenis die de muur van het gemeentelijke monument siert?

Na het vertrek van de bibliotheek zet de gemeente Moerdijk in op verkoop van het gebouw aan de Molenberglaan. Pieter van Wensen, die aan de andere kant van de straat zit, wil het kopen en er zijn makelaarskantoor vestigen.

Maar het kunstwerk in de gevel, een zogeheten sgraffito, vormt een sta-in-de weg om de koop rond te maken. In de plannen van de makelaar wijkt de muur voor een glaswand, maar de monumentencommissie verzet zich daartegen.

Het Kreekgebouw werd in 1953 gebouwd als badhuis en gymzaal, vier jaar later bracht Joop Sjollema er een kunstwerk aan ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Klundert.

Om uit de impasse te komen voelt het college van burgemeester en wethouders wel voor het idee dat door Van Wensen zelf is aangedragen: hij wil de vormen van het kunstwerk in de glaswand laten terugkeren.

Het college heeft besloten deze oplossing voor te leggen aan de stadstafel Klundert. Die praat er op maandag 13 februari over.

Een andere mogelijkheid is dat het kunstwerk naar een andere plaats verkast, zegt wethouder Eef Schoneveld.

Volledig scherm
Kreekgebouw Klundert in 1956, nog voor er een baksteenschildering op de gevel was geplaatst.