Volledig scherm
Het Mauritshuis in Willemstad. © Rijan van Leest

Mooi hoor, het Mauritshuis 2.0 in Willemstad, maar die kosten....

WILLEMSTAD - Moerdijkse raadsfracties zijn enthousiast over de plannen om het Mauritshuis in Willemstad om te vormen tot een multifunctioneel bezoekerscentrum. Maar er zijn ook zorgen over de kosten die hiermee gemoeid zijn.

Het is de bedoeling dat de gemeente en de provincie elk 4 ton steken in het bijna vierhonderd jaar oude rijksmonument. Het moet uitgroeien tot een infocentrum over de Stelling van Willemstad als onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Een museum dat op een multimediale manier laat zien wat de stelling met haar forten aan cultuurhistorie te bieden heeft.

‘Geen ruimte’

CU-fractievoorzitter Bert Schreuders vreest dat de begroting geen ruimte biedt voor deze investering. Net als veel andere gemeenten heeft Moerdijk te maken met flinke kostenstijgingen, onder meer bij de Jeugdzorg. Hierover wordt op korte termijn meer duidelijk. Ook enkele andere fracties zijn er niet helemaal gerust op. Dat bleek woensdagavond in de vergadering van de raadscommissie sociale infrastructuur, die voor de gelegenheid in het Mauritshuis was.

Naast de 8 ton gaat er ook nog 370.000 euro zitten in vloerisolatie en een inpandige lift. Tot ongenoegen van fracties is dat bijna een ton meer dan eerder door het college van B en W is gemeld. Het is volgens veel partijen de zoveelste kostenstijging op een project in korte tijd. Bijvoorbeeld ook de renovatie van de glas-in-loodvensters van het stadhuis in Klundert valt een stuk duurder uit.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.