Volledig scherm
Stoomturbine bij Attero wordt op zijn plek gehesen. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Monsterklus: Attero hijst enorme turbine op haar plek

MOERDIJK - Twee grote kranen hebben donderdagmorgen bij afvalverwerker Attero op industrieterrein Moerdijk een enorme turbine op haar plaats gehesen.

Het gevaarte van maar liefst 159 ton vormt het hart van een stoomturbinegenerator die stoom gaat omzetten in elektriciteit.

Attero steekt meer dan 100 miljoen euro in de stoomturbinegenerator. Daarin wordt onder hoge druk stoom gebracht die vrijkomt uit de afvalverbrandingsinstallatie. De stoom zet een soort schoepenrad aan het werk, dat op zijn beurt weer een grote dynamo op gang brengt.

Aan de Middenweg gaat jaarlijks 1 miljoen ton huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval in vlammen op. De stoomturbine moet eind volgend jaar in bedrijf komen. Dan levert de installatie stroom voor 250.000 huishoudens.

  1. Pakketten
    Boerenpraat

    Pakketten

    MADE - En, een beetje rustiger nu? Deze vraag krijg ik met regelmaat van klanten in onze kaaswinkel. Laatst ook weer. Ik begon meteen te ratelen over de late oogst van de sojabonen dit jaar. En dat daarna de wintertarwe nog gezaaid moest worden, maar dat het te nat was. En tussendoor was ik de voorbeelden van onze kerstpakketten 2019 aan het bedenken. Deze moeten ook na twintig jaar nog verrassend en origineel zijn. En betaalbaar, met genoeg keuze in elke prijsklasse.