Volledig scherm
Stoomturbine bij Attero wordt op zijn plek gehesen. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Monsterklus: Attero hijst enorme turbine op haar plek

MOERDIJK - Twee grote kranen hebben donderdagmorgen bij afvalverwerker Attero op industrieterrein Moerdijk een enorme turbine op haar plaats gehesen.

Het gevaarte van maar liefst 159 ton vormt het hart van een stoomturbinegenerator die stoom gaat omzetten in elektriciteit.

Attero steekt meer dan 100 miljoen euro in de stoomturbinegenerator. Daarin wordt onder hoge druk stoom gebracht die vrijkomt uit de afvalverbrandingsinstallatie. De stoom zet een soort schoepenrad aan het werk, dat op zijn beurt weer een grote dynamo op gang brengt.

Aan de Middenweg gaat jaarlijks 1 miljoen ton huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval in vlammen op. De stoomturbine moet eind volgend jaar in bedrijf komen. Dan levert de installatie stroom voor 250.000 huishoudens.

  1. ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’
    Geef uw mening

    ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’

    Het onderzoek naar geweld dat kinderen in de jeugdzorg de afgelopen decennia hebben ondergaan, deed flink wat stof opwaaien. Veel slachtoffers zijn blij met de erkenning en een deel van hen hoopt nu op een schadevergoeding vanuit het Rijk. Zij vinden alleen excuses voor het leed dat hen is aangedaan niet voldoende. Maar helpt geld die vreselijke herinneringen uit te wissen? Is het nodig overheidsgeld te reserveren om dit leed te verzachten?