Volledig scherm
Landjepik. In Moerdijk gebruiken naar schatting 450 inwoners grond van de gemeente terwijl daar geen overeenkomst over afgesloten is. © Dolph Cantrijn

Mogelijk 450 mensen die grond van gemeente Moerdijk hebben 'ingepikt' krijgen gesprek

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk pakt het probleem aan van gemeentelijke grond die mensen zich onterecht toegeëigend hebben. Dat is in de gemeente naar schatting in 450 gevallen gebeurd.  

Het gaat om stukken grond die ingepikt zijn terwijl dat niet vastgelegd is in een overeenkomst. De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten dat de gemeente iets aan het probleem moet doen. Dat gebeurt nu dus ook.

Ontruimd

De komende maanden gaat de gemeente in gesprek met de bewoners die het aangaat. Die kunnen als dat mogelijk is de grond kopen of - in uitzonderlijke gevallen - huren. Als dat niet kan, bijvoorbeeld omdat de groenstructuur aangetast wordt of omdat de verkeersveiligheid in het geding is, wordt de grond ontruimd.  

De gemeente zegt het probleem van de ingepikte grond aan te pakken om duidelijkheid te scheppen en om ongelijkheid tegen te gaan. Bovendien wil zij voorkomen dat zij grond kwijtraakt door verjaring. De gemeente gaat het probleem aanpakken per kern en het bijbehorende buitengebied.

Aangepakt

Als eerste komen Zevenbergschen Hoek, Langeweg en Zevenbergen aan bod. Die kernen worden nog in het tweede kwartaal van dit jaar aangepakt. Aan einde van het derde kwartaal volgen Noordhoek en Standdaarbuiten.  Medio het vierde kwartaal zijn Fijnaart en Heijningen aan de beurt. 

Wethouder Désirée Brummans zegt dat het in veel gevallen gaat om reststrookjes groen. ,,Aanvankelijk waren er 1.490 van die stukjes in de gemeente. Veel van die gevallen zijn al opgelost. We moeten de laatste 450 nu nog regelen."  

Bewonersavond

Voor volgend jaar staan Willemstad en Helwijk en Klundert (begin eerste kwartaal) en Moerdijk (eind eerste kwartaal) op de agenda. Per fase houdt de gemeente een bewonersavond. Daar worden ze bijgepraat over de opzet van de actie. 

De eerste bijeenkomsten zijn bedoeld voor inwoners van Zevenbergschen Hoek, Langeweg en Zevenbergen. Ze zijn op de maandagen 18 en 25 juni van 19.00 en 20.00 uur welkom in het gemeentehuis aan de Pastoor van Kessellaan 15 in Zevenbergen.