Volledig scherm
Gevangen schubvis wordt ‘aan wal gebracht’.

Moerdijkse visser mag wel in Biesbosch op schubvis vissen

MOERDIJK - De Moerdijkse binnenwatervisser Huub Koman mag voorlopig de komende tijd in het Steurgat in de Biesbosch met een zegen op schubvissen vissen, zo heeft de Raad van State woensdag in een definitieve uitspraak bepaald.

Eerder verleende de staatssecretaris van Economische Zaken(EZ) Koman toestemming op in de Biesbosch aan zegenvisserij te doen. Die toestemming oftewel visvergunning werd aangevochten door de Vereniging Sportvisserij Zuidwest Nederland(SZWN). Dinsdag nog vochten Koman en collegavissers bij de Raad van State een visvergunning van de sportvissers voor de Sassenplaat in het Haringvliet aan. Kortom, er woedt een ware visserijoorlog op de Zuid-Hollandse en Brabantse binnenwateren. 

Geen onaanvaardbare gevolgen

In deze uitspraak stelt de Raad dat het vissen van Koman en twee andere beroepsvissers geen onaanvaardbare gevolgen voor de algemene visstand heeft. Vorig jaar heeft de Raad ook al een keer uitspraak gedaan in de vele slepende conflicten tussen de sport- en beroepsvissers. Toen baseerde de Raad zich op een visstandonderzoek van Witteveen en Bos uit 2013. 

Volgens de Raad is het onwaarschijnlijk dat de visstand in een jaar tijd enorm achteruit is gegaan. Toch bestaat er twijfel over de actualiteit van het laatste grote visstandonderzoek. Om die reden kondigde EZ eerder een nieuw uitgebreid onderzoek naar de stand van de schubvissen in de Biesbosch, rivieren en rivierarmen aan. Dt onderzoek moet eind dit jaar of begin 2019 plaats vinden. Ongetwijfeld zullen de resultaten in een volgende procedure worden gebruikt.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement