Volledig scherm
© Lex van Lieshout ANP XTRA

Moerdijkse raad: ‘Extra belastingverhoging? Nee dank u wel!’

ZEVENBERGEN - In november besluiten om enkele gemeentelijke belastingen te verhogen. Dan kun je het als raad niet maken om een maand later met een extra stijging aan te komen.

Dat oordeel velde de Moerdijkse gemeenteraad donderdag. Een amendement van de coalitiepartijen Onafhankelijk Moerdijk, VVD en CDA om af te zien van een verdere belastingverhoging, haalde een ruime meerderheid.

De raad gaf vorige maand een klap op de gemeentebegroting voor 2019 en stelde toen ook de tarieven voor onder andere de afvalstoffenheffing en rioolheffing vast. Dat ging met veel tegenzin. De fracties hadden vooral grote moeite met een stijging van 7,75 procent van de afvalstoffenheffing, onder meer nodig als gevolg van extra kosten die gemoeid zijn met de milieustraat en de afvalverwerking. Maar voor die stijging kwam dus wel groen licht.

Amper een maand na de begrotingsbehandeling boog de gemeenteraad zich donderdagavond over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om de belastingen komend jaar extra te verhogen. De afvalstoffenheffing bijvoorbeeld met nog eens bijna 1 procent, de rioolheffing met 1,5 procent en de leges voor de Omgevingswet zelfs met 24 procent. 

Onwenselijk

Maar daar voelt de gemeenteraad niet voor. ,,Onwenselijk”, luidde het eensgezinde oordeel. Tenminste, als het gaat om de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. De leges voor de Omgevingswet (bijvoorbeeld controles brandveiligheid en milieu) stijgen wel, maar gefaseerd. 

De gemeente rekent in de tarieven kosten door die ze maakt op gebied van bijvoorbeeld personeel en automatisering. Deze zogenoemde ‘overhead’ mag ruimer worden doorberekend dan voorheen. Het college stelde de raad voor dat ook te doen. Dat past volgens B en W in het beleid van kostendekkendheid dat de gemeenteraad nastreeft: de gemeente brengt kosten die ze maakt voor een dienstverlening in rekening. De gemeenteraad kiest nu echter voor een ander tempo.

ChristenUnie, PvdA, BBM en SP probeerden donderdag de eerder afgesproken verhoging van 7,75 procent op de afvalstoffenheffing ongedaan te maken, maar dat amendement haalde het niet. CU-fractievoorzitter Bert Schreuders wees er op dat de coalitiepartijen met de stijging een belofte hebben gebroken die ze voor de raadsverkiezingen in maart hebben gedaan.