Moerdijkse raad blaast windpark bij Klundert weg

ZEVENBERGEN - Niet alleen onder inwoners van Klundert bestaat veel weerstand tegen windmolens, ook politieke steun blijkt ver te zoeken. De Moerdijkse gemeenteraad voelt niks voor het windpark van Nuon, met uitzondering van GroenLinks.

Dat bleek dinsdagavond in de raadscommissie Fysieke Infrastructuur. Het ziet er naar uit dat de raad in januari tegen het bestemmingsplan stemt dat de bouw van de molens op industrieterrein Moerdijk mogelijk moet maken. Een meerderheid van inwoners van Klundert sprak zich onlangs in een enquête van de gemeente uit tegen het park. Vijf van de zeven molens met een hoogte van 180 meter komen nabij het vestingstadje. Fracties willen die uitslag respecteren, ondanks het feit dat de respons erg laag was. Ook vinden verschillende politieke partijen dat er op het industrieterrein betere locaties te vinden moeten zijn.

Wethouder Jaap Kamp waarschuwde dat de gemeenteraad met een 'nee' een groot risico neemt.  De gemeente dreigt er voor miljoenen euro's mee het schip in te gaan. Door het mislopen van inkomsten, maar ook door een schadeclaim van Nuon. 

Bovendien, aldus Kamp, stapt Nuon bijna zeker naar de provincie met het verzoek het windpark via een inpassingsplan alsnog te realiseren. 

De gemeenteraad neemt op donderdag 12 januari een besluit over het bestemmingsplan. De fracties omarmden het voorstel van het CDA om voor die vergadering met de provincie in conclaaf te gaan over het risico dat de gemeente wordt 'overruled'.