Volledig scherm
Aan het Mauritshuis moet voor 270.000 euro verspijkerd worden. © Tonny Presser © 2017

Moerdijkse gemeenteraad enthousiast over Mauritshuis 2.0

WILLEMSTAD - Het voorstel om het Mauritshuis in Willemstad uit te bouwen tot een informatief bezoekerscentrum, is enthousiast ontvangen door de Moerdijkse politiek. De bijna vierhonderd jaar oude 'historische parel' moet veel meer bezoekers gaan trekken.

Eerste stappen
De gemeenteraad zet in februari unaniem het licht op groen om de eerste stappen voor het Mauritshuis 2.0 te zetten, bleek deze week in de raadscommissie sociale infrastructuur. Het college van burgemeester en wethouders wil het Mauritshuis een bredere invulling geven, onder meer met een vestiging van de VVV.

Daarnaast moet het publiek er op een eigentijdse en multimediale wijze te zien krijgen wat de zogeheten stelling van Willemstad met haar forten aan cultuurhistorie te bieden heeft. ,,Het Mauritshuis biedt dé kans om het verhaal van de stelling van Willemstad als onderdeel van de Zuiderwaterlinie te vertellen'', hield Joost van Rijckevorsel de commissieleden voor. De beheerder van Fort Sabina zit in een werkgroep die plannen uitwerkt om de oude verdedigingswerken beter in beeld te brengen.

Aanpassingen
In eerste instantie vergt de aanpak van het Mauritshuis een bedrag van 320.000 euro. Daarvan is 270.000 euro bestemd om aanpassingen te doen om meer bezoekers te kunnen ontvangen, zoals het aanbrengen van een lift. Verder willen B en W 25.000 euro uittrekken om de plannen verder uit te werken en 28.000 euro om een kwartiermaker aan te stellen die de zaak in goede banen moet leiden.

Bij fracties bestaat ook nog wel wat terughoudendheid. Niet om aan het karwei te beginnen, wel over wat voor plannen er straks nog uitrollen en vooral wat die kosten.