Volledig scherm
Bisar Çiçek Foto Ramon Mangold

Moerdijks PvdA-raadslid Çiçek vervloekt daders aanslag Istanbul op Facebook

ZEVENBERGEN - ‘Normaal gesproken zet ik na zulke aanslagen een redelijk politiek-correct bericht op mijn Facebook. Dit keer kan ik het niet. Ik hoop dat de laffe daders zullen branden in de hel en dat hun barbaarse opdrachtgevers de tyfus krijgen. Ik vervloek ze allemaal. Nu is het aan ons om deze aanslag te herdenken, zoals we dat bij de aanslagen in Brussel en Parijs hebben gedaan.’

Aldus de tekst die het Moerdijkse gemeenteraadslid Bisar Çiçek (PvdA) op Facebook plaatste naar aanleiding van de aanslag dinsdag in Istanbul.

‘Een menselijke reactie’ noemde hij het bericht vanmiddag zelf. „Ik denk dat de meeste mensen dit denken. Ze mogen van mij altijd weten wat ik denk.” Çiçek zei het bericht geplaatst te hebben na zijn gevoelens steeds opgekropt te hebben. „Alle terreur vanaf Charlie Hebdo in Parijs tot nu. Ik ben het zo zat.”

Zijn collega-raadsleden reageren verschillend op de post van de in Breda geboren zoon van Turks-Koerdische ouders. PvdA-fractievoorzitter Mieke Pistorius zegt ‘alle begrip’ te hebben. „Ik kan me zijn emoties voorstellen en vind niet dat hij over de schreef gaat.” Ook Danny Dingemans (VVD) en Cors Punt (Fractie Punt-Kleijn) kunnen zich de emotionele reactie van voorstellen, al zeggen beiden geen voorstander te zijn van dit soort berichten.

Fractievoorzitters van CDA, GroenLinks, BBM, CU en Fractie Joosten hebben er meer moeite mee, ondanks het feit dat ze zich de emoties kunnen voorstellen: ‘dom’, ‘niet kunnen’, ‘geen taal voor een raadslid’ en ‘wij hebben een voorbeeldfunctie’. Desiree Brummans (CDA): „Dit is niet de manier om te reageren, dan ben je opruiend bezig.” De fractievoorzitters zeiden Çiçek te willen aanspreken, een aantal van hen gaf aan de kwestie ter sprake te willen brengen in het fractievoorzittersoverleg.

Burgemeester Jac Klijs reageerde terughoudend. Hij noemde het een ‘heftige tekst’, maar zei daarbij dat hij het vooralsnog aanmerkt als een persoonlijke opvatting, gemaakt vanuit emotie. „Maar ik snap dat de scheiding raadslid en privé-persoon dun is.”

Çiçek gaf woensdagmiddag aan nog steeds achter de tekst van zijn Facebook post (hieronder) te staan.