Volledig scherm
De plannen voor de Stephanuskerk in Moerdijk. Het pand wordt gesloopt, er komt een multifunctioneel sportscourt voor terug © Mariëtte den Engelse

Moerdijkers geloven weer in de toekomst van het dorp

MOERDIJK - De vers gebakken kibbeling bij de entree van De Ankerkuil in Moerdijk vindt gretig aftrek. Binnen klinkt vrolijke muziek en keuvelen Moerdijkers gezellig onder elkaar. Het is deze zaterdag dorpsdag in Moerdijk. Een dag van ontmoeting, maar ook een dag om inwoners te informeren over de plannen voor het dorp. En er staat nogal wat op stapel.

Sportscourt
Zo lijkt er schot in de plannen met de kerk te komen. De voorgevel blijft staan, maar daar waar nu nog kerkbanken staan komt een multifunctioneel sportscourt in de open lucht. De betonnen constructie van de kerk blijft eveneens overeind en doet straks dienst als pergola. Het oude kruisgebouw zou een mooie horecabestemming zijn vertelt een lid van de dorpstafel die de plannen presenteert. ,,Een mooie plek voor de frietboer, waar je ook een ijsje kunt halen en koffie kunt drinken." In het voorjaar van 2019 moet het volgens planning klaar zijn.

Bob en Anja Giphart bekijken de plannen vol enthousiasme. ,,We zijn bovensloters maar wonen als sinds 1989 in het dorp Moerdijk", vertelt Anja. ,,Het dorpsgevoel is heerlijk. Iedereen kent en groet elkaar. Je hoeft elkaar niet te overlopen maar als je hulp nodig hebt, staat het dorp voor je klaar."

Ontwikkelingen
Theo Böhm en Marijke Blom oriënteren zich op de mogelijkheden om naar Moerdijk te verhuizen. Ze wonen nu nog in Breda, maar hebben al jaren hun eigen bedrijf Hart-Werk in het dorp Moerdijk. Ze zitten in het oude kruisgebouw, dat pand waar wellicht horeca in komt. ,,Daar weten we van. We praten over alles mee. Er zijn zoveel ontwikkelingen in Moerdijk. We staan open voor alles. Werken in Moerdijk is heerlijk, het is een oase van rust."

Geboren en getogen Moerdijker Frans Lomeijer geniet van alle plannen. Glunderend kijkt hij naar een tekening van de haven. Daar komen zo'n twintig ligplaatsen voor de pleziervaart. De eerste bootjes kunnen als het goed is in de zomer van 2019 aanleggen. Als er een ding duidelijk wordt deze dag is het dat Moerdijkers weer geloven in de toekomst.

Film
Een primeur is er ook deze zaterdagmiddag. Voor het eerst wordt de documentaire 'Van paniek naar perspectief'getoond aan het publiek. De film blikt terug op de brand bij Chemie-Pack en de impact die het heeft gehad op het dorp, maar toont ook de veerkracht van het dorp en zoemt in op het toekomstperspectief. De film is er gekomen op initiatief van de gemeente Moerdijk, de provincie en het havenschap.

Jos Schalk van de dorpstafel in Moerdijk, is tevreden over het verloop van de dag. ,,Het is goed als je op deze manier de bewoners deelgenoot kunt maken van de plannen."

Volledig scherm
De haven van Moerdijk zoals deze er nu uitziet en een impressie van hoe het moet worden. © Mariëtte den Engelse
Volledig scherm
De haven van Moerdijk zoals deze er nu uitziet en een impressie van hoe het moet worden. © Mariëtte den Engelse