Volledig scherm
© ANP

Moerdijk legt geld toe op zonnepanelen gemeentehuis

ZEVENBERGEN - De zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Zevenbergen kosten meer geld dan ze opleveren. ,,Ze liggen er in de eerste plaats niet voor een besparing, maar vanuit onze voorbeeldrol”, verklaart een woordvoerder van de gemeente Moerdijk.

Quote

Ze liggen er in de eerste plaats niet voor een besparing, maar vanuit onze voorbeeld­rol

Woordvoerder gemeente Moerdijk

Dat er geld bij moet, blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van Burger Belangen Moerdijk (BBM). Deze oppositiepartij informeerde onlangs naar het rendement van de panelen, maar ook naar de reden waarom omwonenden en bedrijven er niet van meeprofiteren, terwijl de gemeenteraad daar opdracht voor heeft gegeven.

Eind 2016 investeerde de gemeente Moerdijk 90.000 euro in de aanleg van 204 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. Zoals het er nu naar uitziet komt de gemeente bij lange na niet uit de kosten. ,,Als je de aankoop- en onderhoudskosten van de panelen afzet tegen het bedrag dat we besparen aan energiekosten plus de subsidie die we krijgen voor de energie die we opwekken, kom je over een subsidieperiode van 15 jaar naar verwachting op een rendement van min 21 procent", aldus de woordvoerder.

De gemeenteraad nam eind 2016 unaniem een amendement van de VVD aan. Aan het besluit om de panelen te realiseren koppelde de raad een zogeheten Postcoderoosregeling als voorwaarde. Daarbij dragen derden, bijvoorbeeld huishoudens, bij in de kosten in ruil voor een lagere energierekening. Die regeling is niet van de grond gekomen. ,,Het is zeker bekeken", aldus de gemeentewoordvoerder. ,,Maar het bleek in deze situatie niet rendabel. Daarom is er in overleg met Energiek Moerdijk besloten om er vanaf te zien.”

Omdat het college daarmee afweek van een raadsbesluit, had de gemeenteraad moeten worden geïnformeerd, erkennen B en W. Dat is ‘abusievelijk’ niet gedaan. ,,Er zal alsnog een raadsinformatiebrief volgen.”

Klimaat

De zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis zijn vooral bedoeld om het goede voorbeeld te geven en niet om er op te verdienen. ,,Dat was van begin af aan bekend. Daar hebben we nooit geheimzinnig over gedaan.”

 Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen moet meer gemeentelijk vastgoed worden verduurzaamd, laat het college verder weten aan BBM. ,,We gaan ook met andere gemeentelijke panden aan de slag.”

Maar dat wil volgens de gemeentewoordvoerder niet automatisch zeggen dat er overal zonnepanelen komen. ,,We bekijken per pand welke duurzaamheidsmaatregelen het beste zijn.”

Over dit soort maatregelen vinden inmiddels ook gesprekken plaats met sportclubs en scholen.