Volledig scherm

Moerdijk krijgt een tien vanwege florissante financiën

MOERDIJK/ETTEN-LEUR - De gemeente Moerdijk heeft de financiële zaakjes uitstekend op orde, blijkt uit de stresstest van BDO  Accountants en Adviseurs.

Dat bureau zette onlangs de financiën van alle Nederlandse gemeenten op een rijtje en Moerdijk staat bij de 139 gemeenten met 25 tot 50.000 inwoners op de vierde plek. De gemeente krijgt het rapportcijfer tien; Etten-Leur staat op plek 84 en scoort een acht. Helemaal bovenin deze groep staat de gemeente Epe en onderaan bungelt Hendrik-Ido-Ambacht. 

Jack van Dorst, wethouder financiën van de gemeente Moerdijk, is blij en trots op de goede score in de financiële stresstest van BDO.
Volledig scherm
Jack van Dorst, wethouder financiën van de gemeente Moerdijk, is blij en trots op de goede score in de financiële stresstest van BDO. © gemeente Moerdijk

Wethouder Jack van Dorst is blij en ook ‘best trots’ op de goede positie van Moerdijk, maar wijst tegelijkertijd toch op de uitdagingen die er nog zijn om de begroting voor 2021 sluitend te krijgen. ,,Natuurlijk is onze positie op diverse punten goed en stevig, zoals bijvoorbeeld reserves en weerstandsvermogen. We hebben relatief veel spaargeld en hoeven niet te lenen; een resultaat van jarenlang goed sturen en inschatten van toekomstige behoeften.”

,,Maar reserves kun je niet zomaar overal aan besteden. Je moet als gemeente  bijvoorbeeld je structurele lasten betalen uit structurele inkomsten, daar ziet de provincie ook streng op toe. En daar hebben we voor volgend jaar toch nog wat stappen te zetten. Dat heb ik de gemeenteraad vorige week ook voorgehouden.”

Uitgaven voor onder meer uitkeringen en jeugdzorg zorgen voor veel problemen

In het algemeen signaleert accountantsbureau BDO dat steeds meer gemeenten in de financiële problemen komen en dat heeft in veel gevallen te maken met de uitgaven op het zogeheten sociale domein: onder meer uitkeringen, jeugdzorg, ondersteuning thuis, schuldhulpverlening. BDO noemt het een veenbrand die door de coronacrisis nog veel sneller en feller kan oplaaien. Gemeenten kunnen steeds minder goed aan hun financiële verplichtingen voldoen, signaleert het bureau, terwijl de schuldenlasten oplopen. En die trends tekenden zich al voor de coronacrisis af.  

De Etten-Leurse wethouder financiën Ger de Weert is bezorgd over de impact van de coronacrisis.
Volledig scherm
De Etten-Leurse wethouder financiën Ger de Weert is bezorgd over de impact van de coronacrisis. © pix4profs/petervantrijen

Dat is precies wat de Etten-Leurse wethouder van financiën Ger de Weert zorgen baart. Hij laat in een schriftelijke reactie weten: ,,Als je naar de cijfers kijkt, zou je tevreden kunnen zijn want Etten-Leur scoort in de middenmoot. Maar de realiteit van vandaag is compleet anders. In het rapport staat dat veel gemeenten in de rode cijfers komen en door de coronacrisis is dat voor veel gemeenten nog nijpender geworden. De BDO-cijfers geven aan waar kansen én de kwetsbare punten liggen.”

Volledig scherm