De meterslange carnavalssjaal doet z'n uiterste best de bouwput op te fleuren. Langs de bouwhekken aan de Noordhaven was het af en toe millimeterwerk wagens als deze.
Volledig scherm
De meterslange carnavalssjaal doet z'n uiterste best de bouwput op te fleuren. Langs de bouwhekken aan de Noordhaven was het af en toe millimeterwerk wagens als deze. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Millimeterwerk bij optocht door openhartoperatie Zevenbergen: ‘De communicatie was driedubbel’

ZEVENBERGEN - Dat de pas weer opgelaaide golfbaansoap een populair onderwerp zou zijn in de optocht van Zeuvebultelaand, dat had je op je klompen kunnen aanvoelen. Maar over de haven lijkt het meeste wel te zijn gezegd - en dat terwijl die juist dit jaar de leutstoet letterlijk in de weg zit.

Want het is af en toe millimeterwerk met de wagens, langs de bouwhekken aan de Noordhaven. Passen, meten en weer verder, over de noodbrug, richting de Markt. En ondertussen gaat de openhartoperatie die Zevenbergen momenteel ondergaat, gewoon door. Een enorme zandbak met bewegende kranen en graafmachines op de plek waar het normaal het gezelligst is; daar verandert zélfs die carnavalssjaal van bijna een kilometer lang niets aan.

Quote

De communica­tie met bouwclubs is echt driedubbel geweest dit jaar

Anja Haverkamp, Stichting Carnaval Zevenbergen

Driedubbele communicatie

Het betekende ook een hoop extra werk voor de organisatie, vertelt bestuurslid Anja Haverkamp van de Stichting Carnaval Zevenbergen. ,,De communicatie met bouwclubs is echt driedubbel geweest dit jaar. Maar we zitten nu eenmaal met een paar aanpassingen.”

Een andere, verkorte route, een noodbrug over de haven; het leidde gelukkig niet tot minder inschrijvingen. ,,Net zoveel als vorig jaar, een mooie optocht van ongeveer een uur. Er is wel één wagen die het laatste stukje niet volgens de route kan rijden, maar daar gaan we dit jaar niemand voor diskwalificeren.”

Quote

Er is wel één wagen die het laatste stukje niet volgens de route kan rijden, maar daar gaan we dit jaar niemand voor diskwalifi­ce­ren

Anja Haverkamp, Stichting Carnaval Zevenbergen

Een brug te ver

Een dankbaar onderwerp voor wat snedige acts? Zeuvelbultelaand lijkt er inmiddels de schouders over op te halen: Het is niet anders. Even doorbijten en volgend jaar weer een optocht zoals het hoort. En toegegeven; de meeste grappen zijn vorig jaar al gemaakt.

Hoewel, een enkeling waagt zich er tóch nog aan. ‘Leutig dieje oave, maar wij ouwe nie fanfare’; een goeie woordgrap van twee gedemotiveerde trommelaars, is natuurlijk nooit weg. In dezelfde categorie - individuelen - pakt Bakske Leut het zilver met een scherpe opmerking over de zesde brug over de haven, die er in 2021 komt. Want hebben we in Zevenbergen net die andere vijf van een naam voorzien, blijken we er een te zijn vergeten. Tijd voor een enquête, vinden ze. Het levert ze bovendien de Zeuvebulteprijs op, voor het als beste inspelen op de actualiteit.

Battle of the boerengolf

Dan die verwarring over de golfbaan. Anderhalve week geleden ging de deur daarvoor tóch weer op een kier, nadat die een week eerder resoluut was dichtgegooid. Daar leent het motto ‘Nou brik mun kloomp’ zich natuurlijk uitstekend voor. Het boerengolf (op klompen dus) van CV AME is goed genoeg voor brons bij de individuen, waar De Praotende Manne hun titel prolongeren door het motto op verschillende manieren uit te beelden.

Boeren Golf Klup 't Gebròòke Klompke, van CV 't End, wint de battle of the boerengolf glansrijk: goud bij de groepen én winst van de mottoprijs. De boerenbruiloft van Nie Beppe Maor Eppe wordt derde en Gèèv Stelleke, dat Lingo speelt met het publiek - “Lucille loopt zo raar omdat d'r klomp gebroken is” - wordt tweede.

Passen en meten beloond

Bij de kleine wagens winnen de Standdaarbuitense Goozerz - tweede in eigen dorp - met hun verkeersschool en worden de Klundertse Narrekus derde. SZC Kroew wordt tweede in hun thuiswedstrijd tweede met een rijdende fabriek die suikerbieten in klompen verandert.

Bij de grote wagens komt de beste Zevenbergse inzending, van de Ottentotters, niet verder dan het brons. De Rietbengels uit Klundert worden tweede met hun circus en de Markbouwers uit Standdaarbuiten worden voor al dat passen en meten beloond met de eerste prijs.

  1. Einde aan herdenking Belgische scheepsramp bij Willemstad: ‘We zijn aan derde, vierde generatie nabestaanden toe’

    Einde aan herdenking Belgische scheeps­ramp bij Willemstad: ‘We zijn aan derde, vierde generatie nabestaan­den toe’

    WILLEMSTAD - Er komt volgend jaar een einde aan de jaarlijkse herdenking van de ramp met de Rhenus, waarbij in 1940 166 Belgische krijgsgevangenen het leven verloren op het water van het Hollandsch Diep. ,,We willen een waardige afsluiting waarvoor we hopelijk veel mensen op de been weten te krijgen”, zegt voorzitter Simon Nieuwkoop van het Oorlogsgravencomité Willemstad.