Memorium Jan Reijnders

Toen Jan Reijnders in januari van dit jaar met pensioen ging, was hij een kwart eeuw rechtbankverslaggever geweest voor BN DeStem. Bij rechters, officieren van justitie, advocaten en collega's liet hij een uitstekende indruk achter.  Een advocaat omschrijft hem als 'een journalist met een bloknoot, niet met een notebook. En:  'Een klassieke verslaggever met pen en papier. A-typisch, met jasje en das.'

De journalistieke vakman draaide zijn hand niet om voor  spannende verslagen van dagenlange, o zo  saaie zittingen in zware drugszaken. Reijnders schreef met plezier luchtige stukjes over de kanariepiet van een gedetineerde beroepscrimineel, doorgrondde ingewikkelde faillissementsverslagen en stortte zich 's anderdaags net zo enthousiast op een diepte-interview met de voorzitter van de Bredase rechtbank. Maar ook notabelen als bisschop Ernst of Dries van Agt legden hun ziel aan hem bloot. In scherpe analyses en commentaren legde de verslaggever de vinger op gevoelige plekken. In zijn laatste beschouwing over de rechtspleging anno 2016  schetste hij als  'getuige-deskundige' de grote veranderingen onder invloed van politieke en maatschappelijke krachten en waarschuwde hij voor  verharding en bureaucratie in de Nederlandse rechtspraak.

Reijnders was onmiskenbaar een verslaggever van de oude stempel, zonder oubollig of ouderwets te zijn. Hij beheerste de Nederlandse taal perfect en was behept met een gezonde nieuwsgierigheid en zeer ruime algemene kennis. Hij was een betrouwbare, gedreven waarnemer met oog voor de lezer en oprechte belangstelling, niet alleen in de grote zaken van het leven maar juist ook  in kleine, menselijke problemen. Met die eigenschappen was het niet verwonderlijk dat Reijnders, geboren in Amsterdam en opgegroeid in Geldrop, na het gymnasium in Eindhoven en een afgebroken rechtenstudie in Leiden en Tilburg zijn draai vond  in de journalistiek. Als leergierige jonge stadsverslaggever bij het Nieuwsblad van het Zuiden stond hij letterlijk tot aan zijn enkels in het bluswater.  De leerling miste als dienstdoende redacteur ooit een nachtelijke brand, vertelde hij graag bij een glas bier. Maar hij wist op basis van ooggetuigenverslagen de volgende dag toch zo'n goed artikel in de krant te krijgen dat het jarenlang heeft gediend als lesmateriaal in een journalistieke opleiding. Bij Brabants Nieuwsblad was Reijnders later  regio-, provincie- en algemeen verslaggever, tot uiteindelijk de rechtspraak weer lonkte.

In Reijnders brandde behalve een journalistiek ook een politiek-maatschappelijk vuur. Als zoon van KVP-bestuurder Frans Reijnders die burgemeester werd van de toenmalige gemeente Zevenbergen zat die betrokkenheid in zijn genen. Hij schopte het tot voorzitter van de  jongerenorganisatie van de KVP en was in Zevenbergen en daarna in de fusiegemeente Moerdijk jarenlang raadslid en fractievoorzitter van het CDA. In die politieke loopbaan toonde hij zich veel meer een man van het compromis dan iemand van het grote gelijk. Hij hield van de politieke discussie, van de kracht van het woord, zo zeer dat hij een zekere faam verwierf door de lengte van zijn betogen in raadsvergaderingen. 

Reijnders hield zijn politieke en journalistiek werk strikt gescheiden. Als voorzitter van de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester van Moerdijk werd Jan eens door een collega op de krant aan zijn jasje getrokken: ,,Jan, ik zou een slechte journalist zijn als ik het niet zou vragen. Maar wie wordt de nieuwe burgemeester van Moerdijk?" Reijnders verblikte en verbloosde niet door deze ietwat impertinente vraag.  ,,En ik'', antwoordde hij droogjes, ,,zou een slechte voorzitter zijn als ik jou dat zou vertellen.'' Daar kon de krant het mee doen.

De markante journalist en politicus was ook sportliefhebber pur sang, met voetbal en wielrennen als grootste hobby's. Jarenlang heeft hij het clubblad van NAC samengesteld. Als oud-voorzitter van het wielercomite in Zevenbergen stond hij aan de wieg van de profronde in die plaats. 

Reijnders was een bekende verschijning op tal van maatschappelijke podia met overal en altijd zijn zwartleren agenda en wat losse paperassen in de rechterhand. 

De wereld moet het stellen zonder dat vertrouwde beeld. Jan Reijnders was al enige jaren ernstig ziek. Die wetenschap  had hij persoonlijk tot staatsgeheim verklaard. Niemand hoefde van hem te weten wat hij precies  mankeerde. Jan kon en wilde collega's, vrienden en zelfs familie daar niet mee lastig vallen. Zijn dood komt voor velen dan ook als een trieste verrassing.