De aanleg van de  duiker die de haven met de Roode Vaart moet verbinden, is begonnen.
Volledig scherm
De aanleg van de duiker die de haven met de Roode Vaart moet verbinden, is begonnen. © Pix4Profs/René Schotanus

Megaduiker van 235 meter verbindt haven met Roode Vaart

ZEVENBERGEN - Hij wordt 235 meter lang, de duiker die de haven in Zevenbergen verbindt met de Roode Vaart naast het kantoor van woningcorporatie Woonkwartier. 

Strukton Civiel Zuid/Van den Herik is deze week met de aanleg begonnen en daar komt volgens Marc van Harten en Ruben Herregodts van de aannemerscombinatie heel wat bij kijken. Er komt groot materieel aan te pas en voor het werk is de rest van dit jaar nodig.

Ondergronds

Van al die inzet is straks weinig tot niks meer te zien: de duiker wordt ingegraven, het water vindt ondergronds zijn weg vanaf de haven naar de Roode Vaart. Daar regelt een stuw in het dijklichaam de doorlaat. Daar kan ook het waterpeil mee worden bepaald.

De duiker bestaat uit betonnen delen van 1,23 meter diep, 4,60 meter breed en 3,10 meter hoog. Ze worden in Dodewaard gemaakt en wegen elk twaalf ton. ,,Dat zijn dus serieuze stukken.”

Quote

De brandweer moet altijd kunnen uitrukken, dat is een belangrijk aandachts­punt

Ruben Herrgodts, Strukton Civiel Zuid/Van den Herik

De delen worden met grote kranen in een speciale bekisting getakeld. De aannemer hoopt tien meter per dag te halen. ,,Dan doen we het goed.” 

De aannemer doet het werk in twee fasen. Eerst het stuk vanaf de Haveneind tot net voorbij de Sint Jorisstraat, waar een tijdelijke weg is aangelegd. Fase twee is langs de brandweerkazerne naar de Roode Vaart toe. ,,We richten het werk zo in dat de brandweerkazerne goed bereikbaar is. De brandweer moet altijd kunnen uitrukken, dat is een belangrijk aandachtspunt”, zegt Herregodts.

Het was eerst de bedoeling om de duiker te boren. Maar omdat er allerlei obstakels in de grond zitten zoals een oude duiker en een riool met houten en betonnen funderingen, heeft Strukton Civiel Zuid/Van den Herik gekozen voor ingraven.