Volledig scherm
© Thinkstock

'Mantelzorgers in gemeente Moerdijk moeten vaker vrij kunnen zijn'

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk gaat het komende jaar onderzoeken hoe de talloze mantelzorgers in de gemeente kunnen worden 'ontzorgd'. Ofwel: hoe de zorg enige tijd van de mantelzorger kan worden overgenomen. Dat zegt wethouder Eef Schoneveld (Onafhankelijk Moerdijk) bij de presentatie van de gemeentebegroting 2017.

"Acht jaar geleden was mantelzorg nog onbekend. Nu krijgt de mantelzorger steeds meer aandacht. Deze mensen komen steeds meer onder druk te staan", weet Schoneveld. Dat komt mede doordat ouderen langer thuis blijven wonen en de zorg steeds moeilijker toegankelijk wordt.

Volgens de wethouder doet de gemeente al veel voor mantelzorgers. Hij doelt op de Verwendag en de Week van de Mantelzorg. Leuke activiteiten, maar een mantelzorger is pas echt geholpen als iemand de zorg overneemt. Voor kortere of langere tijd.

"Denk daarbij aan een oudere man die zijn vrouw verzorgt en die weg wil maar dat niet kan. Zo iemand moeten we respijtzorg aanbieden", kondigt de wethouder het beleid voor 2017 aan.

Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen. Daardoor kunnen zij de zorg beter volhouden. Hoe deze respijtzorg vorm kan krijgen, weet Schoneveld nog niet. Het kan zijn dat de gemeente die organiseert of dat het via zorgpakketten wordt aangeboden.

Wethouder Schoneveld: "Via zorgpakketten kan zorg bij een langdurige afwezigheid worden overgenomen. Maar we willen nu ook respijtzorg voor dagelijkse dingen."