Volledig scherm
De gemeentelijke jachthaven van Willemstad. © Henk den Ridder

Legionella in jachthaven Willemstad

WILLEMSTAD - In het water van een aantal slangenhaspels op de steigers van de gemeentelijke jachthaven Willemstad is de legionellabacterie aangetroffen. Dat heeft de gemeente Moerdijk donderdagmorgen bekend gemaakt.

In de toilet- en douchegebouwen van de haven is geen overschrijding geconstateerd. Het gaat om een minder gevaarlijke variant van de bacterie. Er zijn bij de GGD West-Brabant geen ziektegevallen gemeld.

De legionella kwam aan het licht bij een reguliere controle van de drinkwaterkwaliteit in de jachthaven. De resultaten uit de analyses werden deze week aan de gemeente bekend gemaakt. Daarop zijn de slangehaspels op de steigers en in de havenkom pemanent verwijderd,

Ligplaatshouders, die toch van de watervoorziening gebruik willen maken kunnen hun eigen slang aansluiten op de nieuw geplaatste koppelingen. Dagelijks laat de gemeente de leidingen nu spoelen en volgende week wordt het water opnieuw gecontroleerd.

Stilstaand water

De legionellabacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën, maar onder bepaalde omstandigheden kan de bacterie zich snel vermeerderen. Dit komt vooral voor als het water stilstaat en tussen 25 en 45 ºC is.. Die situatie kan zich voordoen in slangen op haspels.

Het leidingsysteem in Willemstad beschikt over legionellapreventiekleppen, die automatisch spoelen bij een verhoogde temperatuur. Daarnaast spoelen de leidingen periodiek automatisch. Wekelijks gebeurt dat ook handmatig. Toch blijkt het niet mogelijk om een verhoogde concentratie legionella uit te sluiten in de slangen. De haspels verwijderen is daarom de veiligste oplossing. Ligplaatshouders worden per brief op de hoogte gesteld.

Verversen

De legionellabacterie is alleen gevaarlijk bij inademen, bijvoorbeeld tijdens het douchen.  Mensen, die water hebben getankt in de haven wordt geadviseerd dat nu te verversen.

Incidenteel kan de legionellabacterie ernstige longontsteking veroorzaken, bekend als de veteranenziekte. In Willemstad gaat het om een minder gevaarlijke variant van de bacterie.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement