Artist impression Ledshine
Volledig scherm
Artist impression Ledshine

'Laat niet alleen sportclub goedkoop lenen voor zonnepanelen'

ZEVENBERGEN/ETTEN-LEUR - Maak het niet alleen voor sportclubs mogelijk om bij de gemeente Moerdijk goedkoop geld te lenen als ze hun accommodatie duurzamer willen maken met bijvoorbeeld zonnepanelen of LED-verlichting, maar biedt ook andere clubs die kans.

Die boodschap kreeg wethouder Eef Schoneveld onlangs van de Moerdijkse politiek. Raadsfracties zijn er blij mee dat sportverenigingen vanaf 2018 een lening bij de gemeente afsluiten om hun sportaccommodatie duurzamer, toegankelijker en veiliger te maken. Clubs kunnen  minimaal 2.500 en maximaal 50.000 euro lenen. Het rentepercentage komt volgens Schoneveld tussen de 1 en 2 procent te liggen.

Zonnepanelen

Verenigingen kunnen het geleende geld bijvoorbeeld gebruiken voor zonnepanelen, LED-lampen, isolatie, het verlagen of weghalen van drempel, het aanpassen van sanitair,  brandwerende deuren, CO2-melders, alarmsystemen of rolluiken. De regeling geldt uitsluitend voor sportcomplexen die langer dan tien jaar bestaan. Ook moet de sportaccommodatie volledig in eigendom zijn van de sportvereniging en niet van de gemeente.

Verschillende raadsleden drongen er in de raadscommissie sociale infrastructuur bij Schoneveld op aan om de regeling te verruimen. ,,Heemkundeverenigingen, de scouting, de reddingsbrigade'', opperde VVD-fractievoorzitter Danny Dingemans.

700.000 euro

CDA-raadslid Henriette Dane sloot zich daar bij aan. ,,De gemeente Etten-Leur heeft deze regeling ook en daar is-ie uitgebreid naar andere verenigingen. Dat kan hier ook misschien.'' In Etten-Leur kunnen sinds oktober 2017 zowel sportclubs als maatschappelijke organisaties een goedkope lening afsluiten bij de gemeente voor het verduurzamen van bijvoorbeeld clubhuis of wijkgebouw.  De gemeente Etten-leur heeft daarvoor 700.000 euro in een fonds gestopt . Verenigingen en clubs kunnen uit dat fonds een lening krijgen tegen een rente van 0,75 procent. 

Schoneveld wil volgend jaar aftrappen met sportverenigingen, omdat die door hun kantines en veldverlichting behoorlijk veel energie verbruiken. ,,Maar ik kijk graag of we het daarna kunnen uitbreiden.''

Energie Moerdijk

De leenregeling voor sportclubs komt uit de koker van Energie Moerdijk. Er is in eerste 250.000 euro beschikbaar. Mocht dat niet toereikend zijn, dan vraagt het college van B en W de gemeenteraad om meer geld.

Verschillende verenigingen geven aan het een goed initiatief te vinden. Zo zegt Enno Pons, voorzitter bij Tennisvereniging TV76 in Willemstad, dat de club een lening van de gemeente overweegt voor de aanschaf van zonnepanelen.

VV Klundert

Cees Clarijs van voetbalvereniging VV Klundert zegt dat erbinnenkort over wordt  gesproken in de bestuursvergadering. ,,Ik kan nog niet zeggen of wij er gebruik van gaan maken, maar we hebben wel verschillende ideeën over energiebesparing. We zijn echter nog in onderhandeling met de gemeente over bepaalde zaken. De velden huren wij van de gemeente en de kantine is ons eigendom nog niet. Wel is de kantine aan renovatie toe. Zo zit er nog enkel glas in en hebben we een versleten CV-ketel."  

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement