Archeologisch adviesbureau RAAP deed eerder dit jaar onderzoek naar de waarde van de Bult van Pars in Klundert. Er werden restanten van 17e-eeuwse vestingwerken gevonden.
Volledig scherm
Archeologisch adviesbureau RAAP deed eerder dit jaar onderzoek naar de waarde van de Bult van Pars in Klundert. Er werden restanten van 17e-eeuwse vestingwerken gevonden. © Marcel Otterspeer

Korte metten met Bult van Pars in Klundert: afgraven en opruimen

KLUNDERT Afgraven tot op het maaiveld en er dan woningen of een supermarkt bouwen. Dat is de toekomst van de Bult van Pars in Klundert als het aan het Moerdijkse college van burgemeester en wethouders ligt.

Op verzoek van de gemeenteraad is met het oog op herontwikkeling van het terrein aan de Oliemolenstraat uitgezocht wat het kost om de bodemvervuiling met asbest en olie op te ruimen. Alles weghalen? Enkel het asbest verwijderen? Of de boel afdekken?

Duurste

Volgens wethouder Thomas Zwiers kiezen B en W voor de meest ingrijpende aanpak: afgraven en alles afvoeren. Het is de duurste oplossing: iets meer dan 400.000 euro.  ,,Maar zo creëren we wel een terrein van een halve hectare waar we iets mee kunnen gaan doen.''

Quote

Ruim twee ton is relatief veel geld voor een parkeerter­rein waar geen behoefte aan is

Thomas Zwiers, wethouder

De verontreiniging afdekken en de Bult van Pars daarna inrichten als parkeergebied kost 220.000 euro. ,,Relatief veel geld voor een parkeerterrein waar geen behoefte aan bestaat'', meent de wethouder.

Ook voor het idee om vervuiling af te dekken en van de bult een soort woonterp maken, is volgens Zwiers niet realistisch. Er bestaat in Klundert behoefte aan twintig tot dertig huizen, maar de verontreiniging maakt het 'maatschappelijk niet wenselijk' er grondgebonden woningen te bouwen. De hoogteverschillen staan een efficiënte invulling voor een appartementencomplex in de weg. Bovendien verwacht het college bezwaren uit de omgeving. Daar was eerder al weerstand tegen een eerder plan voor een wooncomplex. 

Onhaalbaar

Ook een supermarkt op de bult met erboven appartementen is onhaalbaar. Omdat daar ook parkeerplaatsen bij moeten komen is er te weinig plaats. Maar dat wordt anders als de bult wordt afgegraven tot op het maaiveld: dan kan het parkeren deels onder de grond.

Voor de Bult van Pars in Klundert zijn in de loop der jaren meerdere plannen gemaakt. De eerste tien jaar was er altijd horeca bij betrokken. Dit was het plan van voormalig eigenaar Zeeman Vastgoed: appartementen.
Volledig scherm
Voor de Bult van Pars in Klundert zijn in de loop der jaren meerdere plannen gemaakt. De eerste tien jaar was er altijd horeca bij betrokken. Dit was het plan van voormalig eigenaar Zeeman Vastgoed: appartementen. © x

Uit onderzoek blijkt dat Klundert behoeft heeft aan een grotere supermarkt. AH-eigenaar Henk Strootman diende eerder een verzoek in om zijn winkel uit te breiden of om op bult  een super met daarboven appartementen te bouwen. Wat het college betreft wordt deze optie - een super met vijftien appartementen - de komende maanden verder bekeken. ,,Het heeft ook nadelen, want je creëert elders een lege winkel'', aldus Zwiers.

Ook de bult afgraven en er enkel woningen bouwen wordt nader onderzocht. Het college wil nog dit jaar een voorstel aan de gemeenteraad voorleggen.

Vestingwerken

In de bult, die al jaren dienst doet als informeel parkeerterrein, liggen restanten van 17e-eeuwse vestingwerken. De gemeente wil bij de herontwikkeling rekening houden met deze archeologische waarde.