Volledig scherm
© StockPZC

Korfbalvereniging VIOS uit Willemstad kampt met tekort aan jeugd en vrijwilligers

WILLEMSTAD - Als de huidige situatie van korfbalvereniging VIOS uit Willemstad niet verandert, heeft de club volgens voorzitter Gerard van Gend een groot probleem.

De vereniging kampt met een tekort aan vrijwilligers en jonge aanwas. “We zijn ontzettend blij met alle vrijwilligers die ons op welke manier dan ook helpen”, zegt Van Gend. “Maar we missen net een paar mannen of vrouwen die de kar kunnen trekken op het gebied van werving en PR.”

Minder jeugd

Het tekort aan die paar mensen resulteert in een gebrek aan nieuwe leden. En dat voelt de club. “Ons hoogste team is gestopt en we hebben minder jeugd. Daardoor komen er minder mensen in het weekend naar de wedstrijden kijken waardoor we minder bezoek in de kantine hebben en dus ook minder omzet draaien.”

Quote

Ons hoogste team is gestopt en we hebben minder jeugd

Gerard van Gend, Voorzitter VIOS

Het bestuur van de vereniging heeft er volgens Van Gend hard aan getrokken om het tij te keren. VIOS richtte zelfs samen met een oud-lid een bootcamp op die iedere donderdag start op het terrein van de korfbalvereniging. “Dat is een groot succes”, zegt Van Gend die hoopt dat de korfballende teams de bootcampers misschien wel aansteken.

Kogelvangers

Inmiddels is het bestuur toe aan een laatste wake-up call. Op korte termijn gaat er een enquête uit naar de leden van de club. De opties die VIOS daarin biedt, zijn onder andere: een samenwerking met voetbalvereniging Kogelvangers, een samenwerking met een andere korfbalvereniging, “zo doorgaan en wachten tot er niemand meer over is” of “met alle leden vol gas geven om er weer wat van te maken.” 

Quote

We hebben met de Kogelvan­gers om de tafel gezeten en geopperd om facilitei­ten te gaan delen

Gerard van Gend, Voorzitter VIOS

 Van Gend ziet de eerste optie als een zeer reële. “We hebben met de Kogelvangers om de tafel gezeten en geopperd om faciliteiten te gaan delen: korfbalkunstgras naast het voetbalveld bijvoorbeeld. We zien het zelf als een goede mogelijkheid.”

Etten-Leur en Klundert

Twee andere korfbalverenigingen uit de regio herkennen zich niet in dezelfde mate in de problemen waar VIOS mee kampt.

“Onze vereniging is een fusie tussen Korfbalvereniging Zevenbergen (KVZ) en de Etten-Leurse Korfbalvereniging (ELKV)”, zegt bestuursvoorzitter Wim van Diepen van Korfbalvereniging Focus. “Het gaat sinds de fusie hartstikke goed met ons. Wel is het ook hier van belang dat er jeugd bijkomt. Het komende seizoen gaan we ons er sterk op richten om kinderen vanaf 6 jaar enthousiast te maken voor de sport.”

Korfbalvereniging DSO uit Klundert hoeft zich volgens voorzitter Anton van Dam nergens zorgen om te maken. “Het gaat heel goed. We hebben er een paar jaar geleden flink wat korfballers bij gekregen en zitten op een stabiel aantal van zo’n 300 leden.”