Volledig scherm
Voor kinderen was er vanalles te doen tijdens de open dag van windmolenpark Oud Dintel in Heijningen. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Klachten over geluidsoverlast van nieuw windmolenpark Oud Dintel in Heijningen

HEIJNINGEN - Windmolenpark Oud Dintel in Heijningen werd vanochtend officieel in gebruik genomen. Maar niet iedereen is blij met de molens. Raedthuys Pure Energie, het Enschedese bedrijf dat de windmolens bouwde, kreeg meteen al klachten over geluidsoverlast, die hoger zou zijn dan geoorloofd.

,,Omwonenden zeggen dat er meer geluid is dan ze hadden verwacht", zegt Arthur Vermeulen, directeur Windenergie bij Raedthuys. ,,Dat gaan we komende tijd meten. Ik weet niet wat de oorzaak is. Misschien heeft het te maken met de vloeivelden van de Suikerunie, dat die de geluidsgolven op een bepaalde manier breken. Maar dat is gissen."

Vermeulen zegt nog nooit eerder meegemaakt te hebben dat windmolens meer geluid zouden veroorzaken dan tevoren was aangekondigd. ,,Alles is met inachtneming van de normen gebouwd. En geluidsoverlast is natuurlijk ook subjectief. Maar als er overlast is, gaan we kijken wat we eraan kunnen doen."

De opening van het uit vijf molens bestaande windmolenpark werd bijgewoond door Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en wethouder Jaap Kamp (CDA) van de gemeente Moerdijk. Na de opening konden geïnteresseerden een kijkje nemen rondom en ook in een van de windmolens, waar ze uitleg kregen over de werking ervan.

De bouw van het windmolenpark, dat in de Sabinapolder ligt, tussen de Groeneweg en de A4 in, startte in september vorig jaar. De molens produceren bijna 44 miljoen kilowattuur duurzame energie per jaar, genoeg stroom voor 12.600 huishoudens.