Volledig scherm
Zo snel sta je niet oog in oog met een koe. Dus als je een keer de kans krijgt kun je die net zo goed even een aai over de bol geven. © Peter Braakmann/Pix4Profs

Kijkje in de koeienstal is ‘véél leuker dan les in de klas’

LANGEWEG - In het kader van de Week van de Klasseboer waren woensdagmorgen leerlingen van de Rietvest uit Klundert te gast bij het gemengd bedrijf van de familie van der Made in Langeweg. Ervaren hoe het leven op de boerderij is en hoe het er dagelijks aan toegaat.

Eerder dit jaar ging groep 5/6 van juf Esther al naar het Suiker- & Vlasmuseum.Voorafgaand aan de rondgang over het bedrijf vertelt boerin Monique van der Made aan de kinderen wat er zoal komt kijken bij de combinatie van een akkerbouwbedrijf dat in dienst staat van het veeteeltbedrijf.

Koeien in de rekenles

Quote

Ik vind het naar olijven ruiken en daar houd ik niet van

Geert van Gelder

De getallen die genoemd worden, zoals 60 koeien die 30 liter per dag geven, kunnen later op school door de juf gebruikt worden in de rekenles. Dat de kinderen meer trek hebben in het praktische deel dan de uitleg waarbij ze stil moeten wordt duidelijk als de groep rondgeleid wordt over het moderne boerenbedrijf.

Daarbij krijgen ze te horen dat in de enorme bulten naast de schuren zowel mais als gras kan zitten. Geert van Gelder vindt het maar stinken en zou het liefst onder zijn capuchon wegkruipen. ,,Ik vind het naar olijven ruiken en daar houd ik niet van”, is zijn uitleg.

Geurtjes

In de grote open stal waar de melkkoeien staan, hangt weer een andere geur, waar de jeugd niet van gecharmeerd is.

Veel belangstelling is er ook voor melkrobot A5, waar de koeien zich melden om gemolken te worden. Na de pauze volgen de opdrachten in kleine groepjes. Quinty en Guusje scheppen gemengd voer van mais en gras om het vervolgens aan de kalveren te voeren.

Bij het handmatig melken wordt duidelijk hoeveel kracht daar voor nodig is , terwijl boter maken weer veel geduld vereist. Na afloop van de educatieve ochtend laten de kinderen unaniem horen: ,,Dit is veel leuker dan les in de klas.”

Quote

Dit is veel leuker dan les in de klas