Joost heeft een passie voor koeien en een liefde voor kaas: ‘Ik wilde altijd al boer worden’
Van West-Brabantse bodemFIJNAART - In deze serie nemen we u mee de ‘de boer op’. Hoe verdienen West-Brabantse landbouwers hun brood. Vandaag: Joost en Gerda van Dorp die naast hun melkveebedrijf een kaasmakerij startten onder de naam Torenpolderkaas.
Het werk van een boer is nooit klaar. Voor melkveehouders komt daar het vaste stramien van voeren en melken bij. Zonder melkrobot betekent dit dat je altijd gebonden bent aan vaste tijden. Even een ochtend of middag het melken overslaan, is geen optie. Dat kan soms als belastend ervaren worden. Maar niet door Joost van Dorp (36). ,,Je hebt mensen die hun werk leuk vinden, en je hebt Joost”, zegt Gerda van Dorp (36). ,,Zijn werk is zijn leven. ,,Als we eens een verjaardag hebben bij vrienden, dan weet iedereen inmiddels: Joost gaat tegen het eind van de middag even weg om te melken en komt dan twee uur later weer terug.’’
Ik ben helemaal weg van koeien
En dat terwijl Joost wel degelijk een zeer bekwame invaller tot zijn beschikking heeft. Zijn vader is nog vaak op het bedrijf te vinden.
Feit is dat Joost nu eenmaal onrustig wordt als hij te lang van zijn vee gescheiden is. ,,Ik ben helemaal weg van koeien. Ik heb nooit anders geweten of ik wilde boer worden. Het is echt mijn passie. En dat melken, dat is mijn ontspanningsmomentje op de dag.”
Geen boerenmeisje
Gerda is geen boerenmeisje. Ze is van huis uit directiesecretaresse en groeide op in Scheveningen. In plaats van het boerenbestaan had een vissersleven veel meer voor de hand gelegen. ,,Ik ben getrouwd met een viswijf”, zegt Joost plagend. Dat Gerda uiteindelijk op een boerderij zou uitkomen, had niemand verwacht. Zij zelf in elk geval zeker niet. ,,Ik ben met hem getrouwd voor hem. Niet omdat hij boer is.”
Een verhuizing van de kust naar de polder, vraagt een zeker aanpassingsvermogen. ,,De eerste keer dat ik erbij was toen een koe moest kalveren lag heel mijn schoonfamilie in een deuk”, haalt ze aan. ,,Ik kwam bij mijn eerste bezoek op naaldhakken het erf oplopen.” Inmiddels is Gerda helemaal geaard in de polder. ,,Ik kom nog weleens in Scheveningen, maar tegelijkertijd heb ik hier nu vriendschappen opgebouwd die ik nooit meer kwijt zou willen.”
De eerste keer dat ik erbij was toen een koe moest kalveren lag heel mijn schoonfamilie in een deuk
Jongvee
Terwijl de volwassen koeien buiten staan te grazen, ligt het jongvee binnen op het stro. Kinderen die samen met hun ouders kaas komen halen, lopen graag even de stal in om bij de kalfjes te kijken. ,,Geen probleem”, vindt Joost. Hij laat graag zien hoe het er bij hem op de boerderij aan toe gaat. Tijdens de rondleiding laat Joost meteen ook zijn tarwevoorraad zien. Deze komt nog van een boer uit de buurt.
Voor komend jaar heeft hij zelf weer eens tarwe gezet. ,,In deze opslag is plaats voor zeventig ton tarwe”, vertelt hij. ,,Het pletten doen we zelf. De koe kan de hele korrel niet verteren, vandaar dat we deze machine gebruiken om de graankorrel te breken.”
Bescheiden melkquotum
Dertig jaar geleden kwam Joost samen met zijn ouders in Fijnaart wonen. Twee oudooms van Joost stonden aan de wieg van het gemengde bedrijf dat zijn vader overnam. Joost heeft momenteel 65 melkkoeien staan en zo’n 55 stuks jongvee. Oorspronkelijk beschikte het bedrijf over een zeer bescheiden melkquotum.
We hadden van oudsher vlees- en melkvee, eerst hebben we het vleesvee gemolken
,,We hadden van oudsher vlees- en melkvee”, vertelt Joost. ,,Eerst hebben we het vleesvee gemolken. Dat kon vanwege de geringe hoeveelheid melk die we kwijt konden. Toen de quota in 2015 losgelaten werden, en de fosfaatrechten leidend werden voor de grootte van het bedrijf, zijn we met het vleesvee gestopt. Daardoor kwamen we qua aantal melkkoeien beter uit.”
Kaas maken
De Torenpolderkaas vindt zijn oorsprong in de keuken van de familie Van Dorp. Joost speelde al eens eerder met de gedachte om iets meer met de melk te gaan doen. Zelf kaas maken en verkopen kwam daarbij op als idee. Wanneer hij voor zijn verjaardag een hobbysetje krijgt, gaat hij aan de slag. En: het lukt nog ook. En, niet geheel onbelangrijk: de kaas krijgt positieve reacties van familie en vrienden die de eerste probeersels mogen proeven.
Gesterkt door het eerste succes besluiten Joost en Gerda het professioneler aan te pakken. Er wordt een provisorische, low budget, maar aan alle regels voldoende kaasmakerij gebouwd. Het COKZ, het Controle Orgaan Kwaliteits Zaken dat toeziet op zuivel, pluimvee en eieren, komt kijken en constateert daarbij dat alles volgens het boekje gebeurt. Nadat het groen licht gegeven is, vindt op Tweede Pinksterdag 2019 de eerste particuliere kaasverkoop vanuit huis plaats.
Streekgebonden
Boerderijwinkel Torenpolderkaas is elke vrijdag en zaterdag geopend en verkoopt rauwmelkse kaas. Jong, jong belegen en belegen zijn natuurlijk de basis. Extra belegen is ook heerlijk, maar die moet erg lang liggen en de vraag naar kaas is groot. Daarnaast is er een keur aan aanvullende smaken bijgekomen. Truffel, brandnetel, fenegriek, pesto komijn en honing klaver, om er maar een paar te noemen.
Het bedrijf is stevig verankerd in en verbonden met andere lokale ondernemers. Zo gaat de Torenpolderkaas over de pizza’s van een pizzeria in de buurt. Die bierkaas wordt gemaakt met bier van de lokale brouwerij De Toekomst. Het bierbostel, een restproduct van het brouwproces, wordt gegeten door de koeien.
Op 27 november is Torenpolderkaas gastheer van een Sinterklaas streekmarkt waar uiteenlopende regionaal geproduceerde producten te koop zullen zijn. ,,De Sint en enkele van zijn hulpjes zullen ook nog een bezoekje brengen”, voegt Gerda hier aan toe.
Kaasplanken van oma
Helemaal uniek is Joost met zijn kaasmakelij niet in de familie. De eerste kazen liggen, heel nostalgisch, te rijpen op de kaasplanken die ooit nog door de oma van Joost zijn gebruikt. De eerste kaaspers, was de pers van ome Joop. Al in 2020 besluiten Joost en Gerda de kaasproductie uit te breiden. Nu liggen de kazen te rijpen op nieuwe planken, in een royaal uitgebreide kaasopslag. ,,Maar met die planken van oma willen we nog wel een keer iets gaan doen”, zegt Gerda.
Twee keer per week gaat Joost aansluitend op het melken aan de slag in de kaasmakerij, gelegen naast de ruimte waar de melktank staat. Vijfenzeventig kilo kaas per keer. Meer zou in theorie best kunnen. Maar in de praktijk wacht Joost daar liever nog even mee. Er gaat stiekem best veel werk in zitten. ,,En ik vind dat als je iets doet, je eerst moet zorgen dat je het heel goed doet, voor je het heel veel gaat doen.”
Meer lezen?
Wilt u meer lezen over West-Brabantse landbouwers?
- Vanuit dit bedrijf in Dongen zijn de orchideeën zo in New York.
- De Rashoeve: blusapparatuur en vers vlees van de boerderij.
- Met een eigen boomkwekerij komt Jannick zijn jongensdroom uit.
- Deze kwekers hebben een echte liefde voor oude appels en peren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMWatersnood
Na de Watersnood was alle hulp welkom, als het maar niet van de communisten kwam
BREDA - Na de watersnoodramp van 1953 is elke hulp voor de slachtoffers in Brabant van harte welkom. Behalve wanneer die steun uit communistische hoek komt. Dan gaan alle alarmbellen af en volgt een oproep tot de ‘grootste waakzaamheid’. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
‘Monumentaal gebouw in heuvellandschap’: Klimmen-Ransdaal weer meest gewaardeerde station
Het meest gewaardeerde station van Nederland is weer Klimmen-Ransdaal in Limburg, Station Lage Zwaluwe in Brabant was voor reizigers de minst favoriete locatie om op de trein te stappen. Dit blijkt uit de zogeheten Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers.
-
PREMIUMVierde divisie
Unitas’30 vervalt in oude fouten en gaat onderuit: ‘Over onszelf afgeroepen’
Unitas’30 speelde een belangrijke uitwedstrijd tegen RKZVC. Om richting de veilige twaalfde plaats te klimmen zou Unitas’30 moeten winnen bij de rode lantaarndrager. ,,We hebben het over onszelf afgeroepen. Dit zijn drie verloren punten.” -
-
-
PREMIUM
Vaarverbod voor twee kapiteins na dodelijk ongeval op Dordtse sleepboot: ‘Beiden vallen verwijten te maken’
Twee kapiteins van de Dordtse rederij Muller hebben een vaarverbod van twee maanden gekregen. Het Tuchtcollege voor de Scheepvaart legde die straf op vanwege hun betrokkenheid bij een dodelijk ongeval in de zomer van 2021. -
PREMIUM
Brutaaltjes en vogels met scheve bekkies: duizenden West-Brabanders deden mee aan tuinvogeltelling
De grauwe, soms wat brutale kauw is niet zo geliefd. Terwijl het toch een interessante tuinvogel is. Kauwen nemen democratische besluiten en zorgen voor hun familie. En in West-Brabant kom je ze extra vaak tegen.