Volledig scherm
Trouwen moet nu nog binnen in de gemeente Moerdijk, maar daar komt als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt snel verandering in. © ANP

Jawoord in de Moerdijkse buitenlucht

ZEVENBERGEN - Trouwen aan de haven van Willemstad, in het gloednieuwe dorpshart van Moerdijk of in de eigen achtertuin. Dat kan binnenkort in de gemeente Moerdijk.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het mogelijk te maken elkaar in de openlucht het jawoord te geven. Het was lange tijd verplicht dat de huwelijksvoltrekking binnen plaats moest vinden, maar gemeenteraden mogen nu anders bepalen. ,,Ook wij hebben verzoeken gekregen van inwoners om op een voor hen bijzondere of unieke locatie te trouwen. Vaak is dat buiten, maar dan moeten we nee verkopen'', licht wethouder Jack van Dorst het voorstel voor een verruiming toe.

Quote

Ook wij hebben verzoeken gekregen van inwoners om op een voor hen bijzondere of unieke locatie te trouwen

Jack van Dorst, Wethouder Moerdijk

Stellen die nu in de eigen achtertuin trouwen, moeten voor het jawoord even naar binnen. Om daarna in de echt verbonden weer naar buiten te stappen. ,,Die verplaatsing is straks niet meer nodig.''

Overigens kan straks ook niet alles. Er blijven voorwaarden aan verbonden. Zo moeten de ambtenaar van de burgerlijke stand en de bode hun werk op behoorlijke wijze kunnen doen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er een ruimte moet zijn om om te kleden en een toilet. Ook moet de loctie op een kadastrale kaart te vinden zijn en moet er toestemming zijn van de eigenaar.

En als het bruidspaar een schip verkiest, dan moet die voor de huwelijksvoltrekking aan de wal liggen. ,,Het is immers een openbare bijeenkomst'', legt van Dorst uit.

De gemeenteraad neemt donderdag 27 september een besluit over het voorstel van het college.