Jack van den Elshout (94) bij zijn Palembang.
Volledig scherm
Jack van den Elshout (94) bij zijn Palembang. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Jack (94) bouwde 12 jaar aan dit modelschip

MOERDIJK - Elk miniscuul deurgreepje, elk schakeltje, iedere ketting zijn van zijn hand. Ruim twaalf jaar werkte de 94-jarige Jack van den Elshout aan het modelschip Palembang. Er zijn geen erfgenamen, dus schenkt hij het aan Havenbedrijf Moerdijk.

E en motorschip, gebaseerd op vrachtschepen uit de jaren 60, met een afmeting van 177 bij 35 cm. ,,Dit is echt zijn levenswerk", vertelt echtgenote Annie. ,,En dat laat hij graag in goede handen achter." 

Quote

Dit is echt zijn levenswerk

Annie van den Elshout, echtgenote

Het echtpaar Van den Elshout heeft geen erfgenamen. Daarom schenken ze het schip officieel, met een notariële akte, aan het Havenbedrijf Moerdijk. ,,Mijn schip heeft hier een mooie passende plek gevonden", zegt Van den Elshout tijdens de feestelijke bijeenkomst die het havenbedrijf rondom de schenking organiseerde.

Álles gemaakt

De Palembang pronkt vanaf nu in de Boardroom van het havenbedrijf. Ieder onderdeel van het schip maakte Van den Elshout zelf: ,,Van elk schakeltje van de vele kettingen, tot de minuscule deurgreepjes op alle deurtjes. Ik heb alles van boven naar beneden heel detaillistisch gebouwd."

Als schipperszoon heeft Van den Elshout zijn leven lang al een passie voor de scheepvaart, en alles wat daarbij hoort. Daar ligt zijn hart, en dat is bij het echtpaar Van den Elshout thuis ook aan alles te zien, weet burgemeester Jac Klijs te vertellen: ,,Ik was een kleine vijf jaar geleden bij hen vanwege hun 60-jarig huwelijksjubileum. Ik verzeker u: dat huis ademt scheepvaart uit." 

Klijs bracht het echtpaar in contact met het havenbedrijf, toen zij hem benaderden voor een mooie bestemming voor de Palembang.

Zonder tekening

Quote

Ik heb tijdens het varen altijd goed gekeken naar schepen die langszij kwamen

Jack van den Elshout

Van den Elshout kan urenlang vertellen over zijn reis met de Zuiderkruis naar Nederlands-Indië, zijn tijd als schipper op de binnenvaart en natuurlijk over het bouwen van zijn motorschip. 

De Palembang bouwde hij zonder tekening en ook niet naar een echt voorbeeld. ,,Ik heb tijdens het varen altijd goed gekeken naar schepen die langszij kwamen en alle details in mijn hoofd opgeslagen. Zo is dit schip ontstaan, in mijn hoofd en door mijn handen", zegt hij.

De naam verwijst naar de zeehaven van de Indonesische provincie Zuid-Sumatra. ,,Ik diende daar als militair in toenmalig Nederlands-Indië.” 

Hij drijft!

Wat de Palembang nog bijzonderder maakt, is dat het schip ook echt kan varen. ,,Dat hebben we getest bij vrienden van ons in het zwembad, en het ligt stabiel in het water", bevestigt mevrouw Van den Elshout.

,,Dat was even een dingetje", zegt Ferdinand van den Oever, directeur van Havenbedrijf Moerdijk, hierover. ,,Toen meneer hoorde dat zijn schip niet in het water maar aan wal een veilige haven zou krijgen, moest er ook een mooie kade komen. Die heeft hij dus in allerijl gebouwd."

Quote

Het geeft mijn man rust dat het zo goed geregeld is

Annie van den Elshout, echtgenote

,,Het geeft mijn man rust dat het zo goed geregeld is", weet mevrouw Van den Elshout. ,,Hij was al jaren bezig met de vraag: waar moet het schip blijven als wij er niet meer zijn?" Dit schip is de uiting van hun liefde voor de scheepvaart. Gelukkig mogen ze altijd komen kijken, want ook dat staat in de akte vermeld.