Volledig scherm
De gemeentelijke jachthaven van Willemstad. © Henk den Ridder

Jachthaven Willemstad niet langer in de verkoop

WILLEMSTAD - De gemeentelijke jachthaven van Willemstad staat niet langer in de verkoop. Het college van B en W heeft besloten op zoek te gaan naar een ondernemer die de haven wil gaan exploiteren. 

Omdat de gemeente heel veel belang hecht aan een goede exploitatie van de jachthaven, geeft ze die voorziening liever niet uit handen.

Ongeveer anderhalf jaar geleden zette de gemeente de haven aan de Benedenkade in de etalage. Dat leek de beste oplossing, zo bleek uit een onderzoek dat in 2011 in gang was gezet.

Willemstad is de laatste jachthaven in handen van de gemeente. De haven telt 240 ligplaatsen, de belangstelling daarvoor is groot: er is een wachtlijst. Toch legt de gemeente er jaarlijks geld op toe. De Moerdijkse gemeenteraad besloot daarom bijna vier jaar geleden dat de gemeentelijke haven kostendekkend moet worden gemaakt. 

Liggelden

Wethouder Thomas Zwiers toen: ,,Dat betekent dat de tarieven voor liggelden jaarlijks worden verhoogd. Je moet je afvragen of je als gemeente wel de aangewezen partij bent om een jachthaven te exploiteren."

Die vraag is nog steeds actueel. Is het wel een taak van de gemeente om een jachthaven te exploiteren? Niet dus. Maar de haven heeft wel een belangrijke functie in Willemstad en in de gemeente Moerdijk. 'Er wordt meer gediend, dan alleen het belang van de ligplaatshouders en de exploitant', staat in een notitie van B en W. 

Economische waarde

De haven ligt immers in het hart van Willemstad, fungeert vaak als evenemententerrein voor plaatselijke activiteiten en heeft een niet te onderschatten economische waarde voor de stad. Daarom wil de gemeente grip houden op de ontwikkelingen, maar wil ze de dagelijkse gang van zaken uit handen geven. 

Aanbesteding

Dat gebeurt met ingang van het vaarseizoen 2019, dus volgend jaar. ,,We gaan de jachthaven verhuren of in concessie uitgeven. Dit jaar volgt de aanbesteding", zegt wethouder Thomas Zwiers (VVD). De gemeente Moerdijk gaat wel eisen stellen een de toekomstige uitbater. Zwiers: ,,We willen een bepaalde beeldkwaliteit in de haven. Dat er bijvoorbeeld hout  wordt toegepast in plaats van kunststof."

De gemeenteraad praat binnenkort over het plan om de haven niet te verkopen. Als de raad akkoord gaat kan de procedure in gang worden gezet.

Volledig scherm
Platbodems in de haven van Willemstad. © Con Clasquin
Volledig scherm
Evenementen rond de gemeentelijke jachthaven van Willemstad. © Ben Steffen;Ben Steffen
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Een haven met water is een aanwinst voor Zevenbergen en mag daarom best wat meer kosten

  • Eens (32%)
  • Oneens (68%)
3192 stemmen