Volledig scherm
Jachthaven van Willemstad. © Marcel Otterspeer

'Jaag ligplaatshouders niet weg uit Willemstad'

WILLEMSTAD - Als de gemeente de ligplaatshouders in de jachthaven van Willemstad verplicht hun auto bij de sluizen te parkeren, dan jaag je ze weg. En dat moet de gemeente niet willen. 

Dit geluid was maandagavond te horen tijdens een zogeheten stadsavond in Gebouw Irene. De avond is wederom goed bezocht.

Het gesprek kwam via de toekomstige steiger voor riviercruises op het parkeren voor ligplaatshouders terecht. Bij de gemeente leeft immers het plan om ten oosten van de gemeentelijke jachthaven een parkeerterrein voor ongeveer honderd auto's aan te leggen.

Onderhandelingen

Inmiddels zijn de onderhandelingen met de provincie en Staatsbosbeheer zover dat het licht op groen kan. Tenminste, als de gemeente de natuur die verloren gaat elders compenseert.

De nieuwe parkeerstek is in eerste aanleg bestemd voor mensen met een jacht in de haven. Die mensen hebben nu een brief gehad dat ze voorlopig bij de sluizen moeten gaan parkeren. ,,Sommige gaan daardoor weg uit de onze jachthaven. Maar we moeten de ligplaatshouders juist behouden", werd in de zaal opgemerkt.

Privatiseren

Zoals bekend wil de gemeente de jachthaven privatiseren. Dinsdag 13 juni is er een gespreksavond voor alle watersporters die van de gemeentelijke haven gebruik maken. Daar zal ook de parkeerproblematiek aan de orde komen. 

Over is de verwachting dat de vergunning voor de cruisesteiger op zijn vroegst over anderhalf jaar zal worden afgegeven, zei de woordvoerder van de gemeente.