'Ik wil graag oud worden in mijn dorp Moerdijk'

interview,,Dat is het enige waar ik me aan stoor in dit dorp. Hondenpoep", lacht Jos Schalk (57). Bij het maken van de foto stond hij in een hoop, nota bene op de plek van het nieuwe dorpshart.

Schalk gaat aan de keukentafel zitten en tovert een stapeltje A4'tjes tevoorschijn. Vijf kantjes volgeschreven met antwoorden op vragen die tijdens het interview gesteld kunnen worden. 'Trots op Moerdijk' staat er boven het eerste blaadje, met daaronder een opsomming van alle verenigingen en werkgroepen die het dorp rijk is. Blaadjes twee en drie zijn een tijdlijn van 40 jaar vrijwilligerswerk dat Schalk deed en doet in het dorp, waar hij sinds zijn eerste levensjaar woont. Nummer vier is getiteld 'Wensen voor Moerdijk', en op het laatste blad weer dat vijfletterwoord: Trots.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.