Vrachtschip Arsianco met het methlab in zijn ruim.
Volledig scherm
Vrachtschip Arsianco met het methlab in zijn ruim. © MaricMedia / Tom van der Put

‘Ik kon niet meer terug’, zegt verdachte Cor B. over drugsboot Moerdijk

MOERDIJK/BREDA - Drie Mexicaanse verdachten en de Bredase schipper Cor B. (66) van de drugsboot in de haven van Moerdijk, stonden dinsdag voor de rechtbank in Breda. Als de rechtszaak begint, schieten de advocaten van de verdachten met zwaar geschut: ze beschuldigen de politie en het OM ervan dat ze liegen en bedriegen om hun op heterdaad betrapte cliënten veroordeeld te krijgen.Donderdag gaat de zaak verder. 

De officier van justitie reageert: “Verdediging gooit een rookgordijn op, maar maakt niets waar.” Lees het opmerkelijke proces terug in de tweets van onze verslaggever, hieronder aan het artikel.

Op het binnenvaartschip Arsianco trof de bemanning van een politieboot vorig jaar  10 mei een drugslab aan. De Mexicaanse verdachten werden op heterdaad betrapt bij het maken van crystal meth, een zeer verslavende en verwoestend drug. In de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren enkele tienduizenden gebruikers gestorven door crystal meth, veelal geproduceerd door de Mexicaanse kartels.

Rechtbanktekening zaak Drugsboot Moerdijk.
Volledig scherm
Rechtbanktekening zaak Drugsboot Moerdijk. © Eric Elich

Experts

De ophef was dan ook groot toen in Moerdijk Mexicanen werden aangetroffen, nadat eerder  in Wateringen ook al landgenoten in een werkend methlab waren opgepakt en later nog eens in Wuustwezel. Betekent hun aanwezigheid dat de beruchte kartels de overstap naar Europa maken, of hebben ze bijvoorbeeld alleen experts gestuurd om de Brabantse pillenboeren de laatste moeilijke stap van het procedé te leren: het uitkristalliseren van de drug dat hem zo duur maakt.

Quote

De verwach­ting is dat de drie Mexicaanse verdachten de antwoorden niet gaan geven

‘Iets met pillen of zo’

De verwachting is dat de drie Mexicaanse verdachten de antwoorden niet gaan geven. Ze hebben volgens hun advocaten tot nog toe gebruik gemaakt van hun zwijgrecht en zullen vermoedelijk voor de rechtbank ook niets of weinig loslaten  over mogelijke opdrachtgevers.

Met de schipper ligt dat wellicht anders. Bij een tussentijdse zitting antwoordde B. althans wel op vragen van de rechtbank. Op de vraag of hij wist wat de Mexicaanse mannen bij hem aan boord deden, zei hij: ,,Iets met pillen of zo.”

Verslaggever Hessel de Ree deed  dinsdag vanuit de rechtbank live verslag van de procesdag.