Volledig scherm
Politie en ambulancemedewerkers op de plaats waar Linda van der Giesen werd neergeschoten. © ANP/Facebook/Fotomontage AD

Hogere strafeis in moordzaak Linda van der Giesen: 12 jaar cel en tbs geëist tegen John F.

updateDEN BOSCH - Tegen John F., de man die bekende dat hij in augustus 2015 zijn ex Linda van der Giesen uit Zevenbergen doodschoot, is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. 

Dat is hoger dan wat F. bij de rechtbank in Breda kreeg opgelegd: 10 jaar cel en tbs.

Het hoger beroep was aangespannen door F., die het niet eens was met het vonnis van de rechtbank. F. vindt niet dat er sprake was van moord, maar van doodslag, en wil geen tbs. 

John F. besloot begin deze maand zijn hoger beroep in te trekken. Volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers kwam dat voornamelijk omdat het Pieter Baan Centrum opnieuw oordeelde dat er tbs nodig is. Daardoor besloot F. zich neer te leggen in het door de rechtbank opgelegde vonnis.

De zaak ging vrijdag toch door nadat F. vorige week liet weten zijn hoger beroep in te trekken. Het hof besloot vrijdagochtend tijdens de zitting dat de al begonnen zaak toch doorgang zou moeten vinden.

Stress

John F. was vrijdag zelf niet komen opdagen in het Paleis van Justitie. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers vertelde dat hij donderdag nog had geadviseerd wel te komen. ,,Hij zei alleen dat hij te veel stress heeft. Hij liep al twee dagen te trillen en over te geven. U moet zich bedenken dat hij ook maar een mens is en geen harde crimineel. Hoewel het feit dat hij pleegde natuurlijk verschrikkelijk is.’’

Omdat het hof vond dat F. wel bij de zitting moet zijn, werd hij opgehaald uit zijn cel in Middelburg. 

Linda van der Giesen werd in augustus 2015 doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk, waar ze werkte. De moord zorgde destijds voor veel publiciteit. Dat kwam door fouten bij de politie. Die was al lange tijd op de hoogte van een hooglopende ruzie tussen de twee. 

Ook wist de politie dat F. en pistool had én dat hij daarmee dreigde. Tien dagen voor haar dood had Linda nog aangifte gedaan van bedreiging en stalking. De politie is daarom destijds diep door het stof gegaan. In een persconferentie zei de politiecommissaris: ,,We hebben het niet goed gedaan. Dit mag nooit meer gebeuren.’’

Lees de berichtgeving van de behandeling terug via de tweets hieronder.