Volledig scherm
De gemeente Moerdijk laat komend jaar meten hoeveel geluidsoverlast de HSL Zevenbergschen Hoek bezorgt. © ANP

Hoeveel kabaal bezorgt de HSL inwoners van Zevenbergschen Hoek?

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Hoeveel geluidsoverlast bezorgt de hogesnelheidslijn (HSL) inwoners van Zevenbergschen Hoek? Dat laat de gemeente Moerdijk begin 2019 uitzoeken.

Quote

Regelmatig vragen inwoners ons of de uitkomsten van eerder onderzoek wel overeenko­men met de werkelijke geluidsbe­las­ting

Désirée Brummans, Wethouder Moerdijk

De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) meet dan een maand lang op twee punten het geluid van het spoor, waaronder dat van de HSL. ,,Regelmatig vragen inwoners ons of de uitkomsten van eerder onderzoek wel overeenkomen met de werkelijke geluidsbelasting. Ook op het gemeentehuis zijn daar twijfels over. Daarom willen we het nu goed laten uitzoeken”, zegt wethouder Désirée Brummans.

Het probleem met geluidsoverlast speelt al jaren in Den Hoek. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf eerder aan geen extra geld uit te trekken voor hogere of langere schermen of raildempers. Wel is er geld vrij gemaakt voor maatregelen aan de gevels van elf woningen waar de geluidsbelasting boven de norm ligt en voor andere maatregelen in het dorp, zoals de aanplant van struiken en bomen om de HSL aan het zicht te onttrekken. ,,Er is 1 miljoen euro beschikbaar. Dat lijkt veel, maar dat is het in de praktijk niet", aldus Brummans.

Als omwonenden meer overlast van de HSL blijken te ondervinden dan eerder is berekend, dan klopt de gemeente bij het ministerie aan voor aanvullende maatregelen.