Volledig scherm
Geen enkele maatregel heeft afdoende geholpen om het sluipverkeer in de dorpskern van Zevenbergschen Hoek tegen te houden. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Hoe zit het ook alweer met het sluipverkeer in Zevenbergschen Hoek? 5 vragen, 5 antwoorden

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Het dorp Zevenbergschen Hoek gaat maandag voor de tweede keer in een paar jaar ‘op slot'. De overlast van sluipverkeer is zo groot dat deze maatregel genomen moest worden. Maar is er niet al veel meer gedaan om het probleem te tackelen? Vijf vragen aan wethouder Thomas Zwiers. 

1.  Waarom loopt het de spuigaten uit in Zevenbergschen Hoek?

,,De maatregelen die we tot nog toe hebben genomen om het sluipverkeer tegen te gaan, hebben ongeveer anderhalf jaar geholpen. De laatste tijd werken ze niet meer. Handhavers kunnen het niet meer bijbenen. Dit is de drukste tijd van het jaar op de weg, bijna niemand is met vakantie.”

2. Wat is er tot nu toe aan gedaan?

,,Heel veel. We hebben een nieuwe weg om de kern gelegd. En de herinrichting van De Vlijt, Driehoefijzersstraat en Hoofdstraat, die dwars door het dorp loopt, is zo gemaakt dat je er niet meer met grote snelheid doorheen kunt rijden. Er zijn acties geweest om doorgaand verkeer erop te attenderen dat ze beter niet binnendoor kunnen rijden. Wjkagenten hebben chauffeurs aangesproken, borden zijn geplaatst en zelfs een tekstkar: ‘Rij om Zevenbergschen Hoek heen'.  Toen dat niet bleek te werken, hebben we het dorp tijdelijk afgesloten. Vervolgens zijn we overgegaan tot een permanent verbod voor doorgaand verkeer op werkdagen tussen 6.00 uur en 9.00 uur. Daar hebben we fors op gehandhaafd, met twee en soms drie boa's in die uren. Alleen al in de maand november hebben ze 280 bekeuringen uitgedeeld.”

3. Wat gaat er maandag gebeuren?

,,Dan wordt, voor de tweede keer dus, het dorp afgezet. Er komen hekken te staan tijdens de ochtendspits en handhavers zien toe op het inrijverbod.”

4. Hoeveel kost het allemaal?

,,De herinrichting van de weg kostte alleen al een paar miljoen. De handhaving zal toch zeker al een ton hebben gekost.”

5. Is het vanaf maandag gedaan met het sluipverkeer? 

,,Dat verwachten we niet. Het is symptoombestrijding. Sluipverkeer is een veelkoppig monster. Dat mensen proberen de drukte te vermijden, is heel begrijpelijk. Er moet iets gebeuren met de A16, maar dat kan nog even duren.”