Volledig scherm
Een beeld van het Moerdijkse Oldtimer Festival van vorig jaar. Van heinde en verre komt publiek af op oude auto's en andere voertuigen. foto edwin wiekens

'Hier, kijkt u maar even waarom ik verliefd ben op mijn auto’

MOERDIJK - Zijn schoonzoon heeft er voor de zekerheid een label aan gehangen, zegt Lex de Grauw uit Helkant lachend. Dat de gele Donkervoort bij de verdeling van de erfenis niet naar een ander gaat.

De Grauw (66) is één van de bezoekers van het Moerdijks Oldtimer Festival dat dit hele weekend wordt gehouden in het gelijknamige dorp. Zijn auto verkopen? „Nee, dat mag dus niet van mijn schoonzoon.”

Zaterdagmiddag, uur of één. Stralend weer, de vijf mensen van de EHBO-post hebben nog maar één ‘slachtoffer’, gestoken door een wesp, hoeven behandelen. De sfeer is opperbest, kinderen vermaken zich op de mini-kermis, ouders drinken een glas, slenteren rond of laten zich informeren over hoe hard het kan, hoe oud ie is of wat zich onder de motorkap bevindt.

Terwijl zijn partner op een luie stoel naast de Dodge Coronet 500 in de verte staart, geeft John Verheijden (51) uit Bergen op Zoom uitleg aan vijf belangstellenden. Motorkap open, zoals dat vermoedelijk hoort. Hij doceert over extra opties (‘Nee, dit zit er bij de gewone 500 niet op’) en geeft aan waarom hij de kachel er uit heeft laten halen: „Dat moet ik allemaal niet hebben. Airco ook niet.”

Leo Roosenburg uit Poortugaal (66) parkeert zijn MgA uit 1958. „Racing green”, wijst hij op het lak. Hij won er al vaker prijzen mee. „Dat doet me ook wat. Naast het feit dat ie zo lekker rijdt.” En ook hij doet, zonder dat hij daartoe aangezet hoeft te worden, de motorkap open: „Kunt u even zien waarom ik er verliefd op ben.”

Het Moerdijks Oldtimerfestival duurt nog dit hele weekend.

Lees maandag meer in BN DeStem.