Volledig scherm
Gft-afval. © Getty Images

Het regent... complimenten over ophalen gft-afval in Moerdijk

ZEVENBERGEN - Regende het een jaar geleden nog klachten van bewoners uit de gemeente Moerdijk over het ophalen van het gft-afval, deze zomer is het omgekeerde het geval: het regent complimenten. 

Naar de oorzaak van deze omslag is het niet lang zoeken. Naar aanleiding van de klachten zijn dit jaar maatregelen genomen door het ophalen van gft-afval in de maanden juni, juli en augustus weer wekelijks in plaats van tweewekelijks te laten geschieden. Bovendien speelt mee dat de vorige zomer zich kenmerkte door extreme droogte en continue warmte, met als gevolg een snellere ontwikkeling van stank en maden, wat weer meer klachten met zich meebracht. 

,,Bij de start van het wekelijks ophalen hebben we louter complimenten gekregen", bevestigt een woordvoerder van de gemeente Moerdijk. 

Kosten zijn een heikel punt

Het is nog niet gezegd dat het wekelijks gft ophalen in de zomer ook volgend jaar doorgang vindt. Het gaat om een pilot. De gemeenteraad beslist naar verwachting eind dit jaar of ze er in 2020 mee wordt doorgaat. Een heikel punt zijn namelijk de kosten.  Als de wekelijkse gft-inzameling in de zomer permanent wordt, komt de verhoging neer op 45 euro. 

In de gemeente Etten-Leur worden de gft-containers al jaren in  de zomerperiode geleegd.