Volledig scherm
Het koetshuis in Zevenbergen, ook bekend als het Kasteeltje, naast Villa Waterloo, is weer betrokken. Door het bedrijf Alphatron. Directeur Dick Slingerland opende het met zijn kleinzoon. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

‘Het Kasteeltje’ van Zevenbergen is weer een juweeltje

ZEVENBERGEN - Met drie bulderende kanonschoten, weliswaar hoorbaar vanuit moderne speakers en niet vanuit de originele kanonnen zelf die ervoor staan, is ‘Het Kasteeltje’ in Zevenbergen vrijdagmiddag feestelijk heropend.

 Van buiten was het 149 jaar oude gebouw met monumentale status al redelijk  in orde, van binnen is het helemaal in stijl opgeknapt.,

,,Wij zijn er trots op dat we dit gebouw, met zijn rijke en bijzondere historie, in oude luister hebben kunnen herstellen en een nieuwe toekomst hebben gegeven”, zegt directeur Dick Slingerland. Hij is directeur van Alphatron Security Automotive BV, een bedrijf dat wereldwijd zorgt voor beveiliging met camerasystemen in bussen, treinen en trams.  

Quote

We zijn er trots op dat we dit gebouw, met zijn rijke en bijzondere historie ,in oude luister hebben kunnen herstellen”

Dick Slingerland , Directeur Alphatron Security Automotiv BV

In juni 2018  kocht hij het pand om er een kantoor van te maken. ,,We geven het terug aan Zevenbergen", zegt hij. ,,Maar ook weer niet zo dat het een museum is geworden. Ik ben wel een zakenman, hè.” De aanschaf moet een lieve duit gekost hebben, maar een groot probleem was dat kennelijk niet:  ,,Mijn bedrijf loopt als een tierelier. Beveiliging met camerasystemen is in.” 

Het was gebouwd als Koetshuis

Het markante pand  aan de Prins Hendrikstraat werd in 1870 gebouwd als koetshuis voor Villa Waterloo ernaast en kreeg in de volksmond  al snel de bijnaam Het Kasteeltje vanwege de kasteelachtige kenmerken. Daarna is het in gebruik geweest voor verschillende doeleinden zoals brandweerkazerne, politiebureau, diverse restaurants en een makelaardij. 

Toch een Rotterdammer

Om de historie van het gebouw te benadrukken, zijn overal oude foto's van Zevenbergen opgehangen. Behalve in één kamer, waar een modern schilderij van Feyenoord hangt. ,,Hij blijft een Rotterdammer", grinnikt  medewerker Harry-Jan van den Biggelaar die samen met  architect Marc Taks verantwoordelijk is voor de reorganisatie.

Voor de gein

Van den Biggelaar is geboren en getogen Zevenbergenaar. Het is aan hem te danken dat de kantoorruimte die Slingerland zocht voor zijn activiteiten in België - beveiliging van alle bussen, metro's en trams van De Lijn - in zijn woonplaats terecht is gekomen. Slingerland:  ,,Hij kwam voor de gein met het kasteeltje. Ik was er meteen verliefd op. ‘Koop het maar,’ zei ik. Hij kon het eerst niet geloven. Maar ik meende het wel degelijk. En hij kan nu op de fiets naar zijn werk.”

  1. 'De oorlog in West-Brabant begon na de bevrijding'
    PREMIUM
    LONGREAD | Bevrijding 75 jaar

    'De oorlog in West-Bra­bant begon na de bevrijding'

    MOERDIJK/DORDRECHT - Na de bevrijding van West-Brabant, begin november 1944, scheidt alleen het Hollandsch Diep de geallieerden nog van Dordrecht. Maar aan beide kanten van de door de Duitsers opgeblazen Moerdijkbruggen is de oorlogsellende nog lang niet voorbij. In het zuiden is zoveel kapot dat er weinig te vieren valt, in het noorden moet de hongerwinter nog beginnen en laat de bezetter voelen dat ie nog niet verslagen is.