Volledig scherm
Het lijkt wel of het water al is teruggekeerd in de haven van Zevenbergen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Herfstweer bezorgt haven in Zevenbergen alvast een flinke slok water

ZEVENBERGEN - Verhip, is het water al terug in de haven? Wie langs het langgerekte bouwterrein in het centrum van Zevenbergen komt, zou het bijna gaan denken. Het herfstweer bezorgt de havengravers natte voeten. Het werk zelf valt er niet door in het water. ,,We liggen goed op schema”, zegt wethouder Désirée Brummans.

Sinds woensdag staat er een tweede zogeheten damwandstelling op het haventracé. Die gaat ter hoogte van café Proost enkele ondergrondse obstakels verwijderen. Dit gebeurt met een crusher die bijvoorbeeld oude beschoeiingen vermaalt. ,,Als ze zijn verwijderd, kunnen de damwanden op die plek worden aangebracht", zegt een woordvoerder van de gemeente. 

Uitdagingen voor bouwploeg

De bodem biedt de nodige uitdagingen voor de bouwploeg, voegt ze daar aan toe. ,,Van beschoeiingen, hier en daar een brughoofd tot harde grondlagen. De damwanden gaan daardoor niet overal gemakkelijk de grond in. Het bouwteam bedenkt voor die locaties steeds een oplossing op maat.”

Quote

De damwanden gaan niet overal gemakke­lijk de grond in. Het bouwteam bedenkt voor die locaties steeds een oplossing op maat

woordvoerder gemeente Moerdijk

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om met trillingen de platen op de juiste hoogte te brengen of de ondergrond met water zachter te maken.

De stelling die aan Noordhaven in de richting van de provinciale weg damwandplanken de grond indrukt, is inmiddels halverwege. Aan de Zuidhaven boort een machine ondertussen 15 meter lange holle palen de grond in. Die zijn onderdeel van de ondersteuning van de damwand tussen de Brouwerstraat en de Nieuwe Kerkstraat.

Stand van zaken graafklus

De gemeente Moerdijk houdt donderdag 17 oktober tussen 16.00 en 20.00 uur in het gemeentehuis weer een informatiemarkt over het opengraven van de haven en de herinrichting van de Markt, die inmiddels ook in volle gang is. ,,Iedereen die de stand van zaken wil weten of vragen heeft over het project, kan daar terecht”, zegt Brummans.